Willem II is zondag gedegradeerd uit de eredivisie. De Tilburgers kunnen de laatste plaats niet meer ontlopen door het 5-0 verlies tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

Ajax behaalde door die overwinning het 32e landskampioenschap. De ploeg van trainer Jurgen Streppel kon het de Amsterdamse club niet moeilijk maken in de Arena.

Willem II genoot slechts een jaartje van het verblijf in de hoogste klasse van het Nederlands profvoetbal. De club promoveerde vorig seizoen via de play-offs naar de eredivisie.

VVV-Venlo eindigt na zondag zeker op de zeventiende plaats in de eredivisie en is daarmee veroordeeld tot de nacompetitie.

De club uit Venlo kwam niet verder dan 0-0 in een saaie thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

De Limburgers moeten voor het derde seizoen op rij via de nacompetitie het eredivisieschap proberen veilig te stellen, terwijl de Groningers in de play-offs een ticket voor de voorronde van Europees voetbal kunnen verdienen.

Beide teams waren zondag in het sfeerloze en matig gevulde stadion De Koel met hun gedachten blijkbaar al bij het toetje van het seizoen. De toeschouwers genoten meer van de zon dan van het plichtmatige spel op het veld.

Roda JC

Ook Roda JC moet via de nacompetitie proberen om in de eredivisie te blijven.

De ploeg van trainer Ruud Brood verloor in Breda met 5-3 van NAC Breda. NAC verzekerde door de overwinning van nog een jaar eredivisie.

Roda kwam na twaalf minuten op 1-0. Frank Demouge maakte het openingsdoelpunt op aangeven van Mitchell Donald. Eric Botteghin bracht de bezoekers zes minuten later weer op gelijke hoogte.

In de 33e minuut schoot Roly Bonevacia de Limburgers opnieuw aan de leiding. Met de 1-3 vlak na rust leek Donald het duel al vroegtijdig te beslissen, maar daar wilden de Bredanaars niets van weten. 

Eerst volleerde Rick ten Voorde in de 58e minuut de 2-3 binnen, waarna Anthony Lurling met een fantastisch doelpunt voor de gelijkmaker zorgde. De ervaren spits (36) zette eerste Guus Hupperts te kijk en vuurde de bal daarna vanaf grote afstand in de kruising.

In het slotkwartier maakte Elson Hooi zelfs nog de 4-3, waarna Lurling, wederom met een weergaloos doelpunt, voor de 5-3 zorgde. 

Hij slalomde vanaf de middellijn een aantal tegenstanders voorbij en stiftte de bal vervolgens over de grabbelende doelman Filip Kurto.

RKC

RKC Waalwijk verzekerde zich door een verrassende 3-2 overwinning op Vitesse van lijfsbehoud.

RKC kwam in het thuisduel met Vitesse al na drie minuten op voorsprong door een doelpunt van Robert Braber.

De ploeg van trainer Erwin Koeman kwam halverwege de eerste helft met tien man te staan. Nourdin Boukhari werd met rood uit het veld gestuurd nadat hij hevig tekeer ging tegen scheidsrechter Pieter Vink.

Met een man minder verdubbelden de Waalwijkers toch de voorsprong. Mart Lieder schoot de bal op aangeven van Sander Duits achter Vitesse-doelman Piet Velthuizen.

Jan-Arie van der Heijden zorgde vlak na rust voor de aansluitingstreffer voor de Arnhemmers op aangeven van Bony. Mike Havenaar zorgde in de 68e minuut van dichtbij voor de 2-2.

Een minuut later namen de Waalwijkers toch weer de leiding. Middenvelder Sander Duits benutte een penalty.

PEC Zwolle

PEC Zwolle verloor in Alkmaar kansloos met 4-0 van AZ. Door het verlies van Roda JC is de ploeg van Art Langeler toch verzekerd van lijfsbehoud.

Viktor Elm, Roy Beerens, Aron Johansson en Adam Maher waren de doelpuntenmakers namens AZ.