AUBURN HILLS - Detroit Pistons is de verrassende kampioen in de Amerikaanse basketbalcompetitie. De ploeg versloeg dinsdagavond Los Angeles Lakers voor de vierde keer in de finalereeks. In Auburn Hills eindigde het duel in 100-87, waardoor de eindstand op 4-1 kwam. De laatste titel van de Pistons dateerde van 1990.

De winnende ploeg uit Detroit was zeker niet de favoriet voor de eindzege. Maar het collectief van coach Larry Brown speelde de vedetten van de Lakers in in vier van de vijf wedstrijden weg. Belangrijk daarbij was de zege in Los Angeles, direct aan het begin van de kampioensserie. Voor Larry Brown was het zijn eerste titel. Phil Jackson van de Lakers moet weer een seizoen wachten op een mogeljke tiende kampioensring.

Pistons

Brown beschikte bij de Pistons over een sterk collectief, dat vooral verdedigend weinig steken liet vallen. "We wisten dat we kansen hadden als we als een team zouden opereren. Niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend. Coach Larry Brown heeft Amerika laten zien hoe basketbal gespeeld dient te worden", verklaarde Richard Hamilton na het binnenhalen van de titel. Hamilton was goed voor 21 punten. Ben Wallace kwam tot 18 punten, maar ook nog eens rebounds.

LA Lakers stond dinsdag voor een moeilijke opdracht. In de geschiedenis van de NBA was het nog niet voorgekomen dat een team een achterstand van 1-3 in de finale goedmaakte. De opdracht was ook dit keer te moeilijk. De ploeg die drie keer in de afgelopen vier jaar de titel greep, moest het ook doen zonder Karl Malone, die teveel last had van een knieblessure. De 40-jarige vedette zat zich op de bank te verbijten. Een uur voor de wedstrijd nam Malone de beslissing niet in actie te komen.

Toch startten de Lakers, onder meer door acht punten van Medvedenko, de vervanger van Malone, goed. Maar in het tweede kwart namen de Pistons al ruim afstand (55-45). De Lakers kwamen niet meer dichterbij dan negen punten. Maximaal bedroeg de achterstand zelfs nog een keer 28 punten. Chauncey Billups werd gekozen tot waardevolste speler.