HILVERSUM - De voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland voor het Europees kampioenschap in Portugal is dinsdagavond door gemiddeld 7,5 miljoen mensen in ons land thuis bekeken. Dat bleek woensdagochtend uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Hoeveel mensen het duel buitenshuis hebben gezien, is volgens een woordvoerster van de NOS nog niet bekend.


Het Dragão-stadion in Porto kleurt oranje

Van alle Nederlanders die televisie keken, had de overgrote meerderheid (84,3 procent) afgestemd op de rechtstreekse uitzending op Nederland 2. Ze zagen hoe het Nederlands elftal zijn eerste duel op het EK met 1-1 gelijkspeelde tegen Duitsland. De wedstrijd tussen Tsjechië en Letland (2-1) eerder op de avond trok ruim 2,8 miljoen kijkers in Nederland.

ZDF

In Duitsland keken 23,54 miljoen mensen naar de wedstrijd tegen Oranje, zo bleek uit gegevens van de televisiezender ZDF. Tweederde van de Duitse kijkers volgde de uitzending, wat goed was voor een marktaandeel van 67,9 procent.

EK 1992

Het bestbekeken duel tussen Nederland en Duitsland aller tijden was tijdens het EK 1992. Toen volgden in totaal tien miljoen Nederlanders de verrichtingen op het veld: 7,5 miljoen mensen deden dat thuis voor de buis en 2,5 miljoen anderen via tv-schermen in horecagelegenheden, op straat of elders buitenshuis. Hoeveel Duitsers destijds televisie keken, is niet bekend.