AVEIRO - Geen geld, geen sterren en geen EK-ervaring. Letland is het stiefkindje van het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. Met het startgeld van 4,9 miljoen euro kan de nationale voetbalbond mooi een lening aflossen waarvan de EK-voorbereiding is betaald. Op prijzengeld rekent verder niemand in Letland.


Enthousiasme op de Letse tribune na de 1-0 voorsprong

Toch was het voormalige Sovjetstaatje (2,4 miljoen inwoners, onder wie amper 12.000 geregistreerde voetballers) dinsdag bij het EK-debuut dicht bij een stunt. Het grote Tsjechië moest heel diep gaan om de strijdbare Letten tot capitulatie te dwingen (2-1). Met twee treffers in de slotfase voorkwam de finalist van het EK in een afgang en een meteen uitzichtloze positie in groep D, met Duitsland en Nederland als concurrenten.

Galasek

Tsjechië, met de Ajacieden Galasek en Grygera in de gelederen, deed niet eens zo heel veel verkeerd. De ploeg van bondscoach Brückner hield het tempo redelijk hoog, verdeelde het spel goed over de vleugels en speelde ook aanvalsleider Koller veelvuldig aan. Ondanks een reeks van hele en halve kansen wilde het gewenste openingsdoelpunt echter niet vallen.

Letland

Het stugge Letland hield veel man achter de bal. De debutanten streden voor elke meter in het Estadio Municipal van Aveiro. Vlak voor de rust liet de Tsjechische verdediging zich verrassen door knullig balverlies voorin van Baros. Via een snelle counter over de flank van Ajacied Grygera belandde de bal voor de voeten van Verpakovskis, die met dank aan doelman Cech simpel intikte, 0-1.

Daarmee bevestigde de 24-jarige aanvaller zijn reputatie als doelpuntenmaker. In de EK-kwalificatiereeks van Letland scoorde hij zes keer, met daarna nog twee belangrijke treffers in de succesvolle playoff tegen Turkije, de nummer drie van het laatste WK.

Aanvallers

Na de rust speelde Tsjechië, waarbij Grygera en Galasek snel plaats moesten maken voor twee extra aanvallers, tegen zichzelf en tegen de klok. Het wanhopige aanvalsspel leidde tot de nodige kansen, maar de sterke doelman Kolinko en zijn verdedigers hielden lang stand.

Een kwartier voor tijd schoot Baros alsnog 1-1 op het bord, na goed voorbereidend werk van uitblinker Poborsky en een foutje van Kolinko. De doelman van Letland ging bij de winnende treffer van invaller Heinz, 5 minuten voor tijd, evenmin vrijuit: 2-1. De opluchting bij Tsjechië was groot, even groot als de teleurstelling bij de dappere Letten.


Nedved kan lange tijd geen potten breken voor de Tsjechen