NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis verwacht dat Nederland een opvolger voor kroonprins Willem-Alexander zal krijgen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat stelt hij in een interview met NUsport.

Willem-Alexander legt zijn officiële functies neer nu hij de troon bestijgt. Dat betekent dat de kroonprins per 31 december officieel geen lid meer is van het IOC, waarin hij momenteel als enige Nederlander zitting heeft.

"We zijn in druk overleg met het IOC en ik heb er het volste vertrouwen in dat het in orde komt", stelt Bolhuis. "Samen met de kroonprins en de voorzitter van het IOC (de Belg Jacques Rogge, red.) heb ik daar meermaals over gesproken. En uit die gesprekken maak ik op dat wij een hele grote kans maken een nieuw lid te hebben als de kroonprins op 31 december terugtreedt."

Nederland is sinds 1898 vertegenwoordigd bij het IOC. Bolhuis beaamt in het interview met NUsport dat de kroonprins een grote rol speelt in de lobby die moet zorgen voor een Nederlandse opvolger voor Willem-Alexander. "Maar uiteindelijk velt de voorzitter van het IOC daar een oordeel over. Die moet van mening zijn dat er een Nederlander zitting moet hebben in het comité."

Groot belang

Bolhuis benadrukt dat het voor de Nederlandse sport van groot belang is dat een landgenoot zitting heeft in het IOC. Het bestuur van het IOC speelt een grote rol in de gang van zaken rondom de Spelen. "Het is voor ons belangrijk om een voelhoorn te hebben in die groep. De kroonprins heeft dat sinds 1998 uitstekend gedaan."

Volgens de voorzitter van NOC*NSF zorgde de zichtbaarheid van de kroonprins op de Spelen voor enthousiasme bij zowel de atleten als het volk. "De Nederlandse sport is ook buitengewoon succesvol geweest in de jaren dat de kroonprins zich zo nauw aan de ploeg verbond", stelt Bolhuis, die in 1992 en 1996 als chef de mission diende bij Olympische Spelen.

"Zijn bijdrage was zijn aanwezigheid en de kroonprins was absoluut de steun in de rug van onze equipe. Dat is een feit, dat kun je aan alle sporters vragen. Als hij aanwezig was, kregen de Nederlandse topsporters een boost om voor ons land uit te komen en het zo goed mogelijk te doen."

Lees het volledige interview met André Bolhuis over Willem-Alexander op NUsport