LUZERN - Tijdens de Olympische Spelen in Athene zullen tweeNederlandse Achten aan de start verschijnen. Bij het olympischkwalificatietoernooi in Luzern wist zich dinsdag zowel de Mannenals Vrouwen Acht te plaatsen voor het belangrijkste sportevenementter wereld. Vooral de kwalificatie van de Vrouwen Acht wasuitermate verrassend, aangezien die ploeg pas twee weken geledenwerd geformeerd.

Maandenlang steunde de Nederlandse roeibond de vrouwendubbelvier in hun olympische missie. Toen eind mei duidelijk werddat de concurrentie in de Vrouwen Acht beduidend zwakker was,besloot hoofdcoach René Mijnders tot een koerswijziging. Deroeisters van de dubbelvier namen plaats in de Acht en zo hadOranje plots een nieuwe prioriteitsboot.

Controle

Op de Rotsee was niet te merken dat de Vrouwen Acht zo weinigmet elkaar getraind had. De equipe nam meteen bij de start deleiding en controleerde vanaf dat moment de race. Uiteindelijkbehielden de vrouwen 1,62 seconde voorsprong op China, terwijlWit-Rusland ruim vier tellen moest toegeven.

"Ik heb 't nog niet allemaal door", was de eerste reactie vanstuurvrouw Ester van Workel. "Tijdens de WB-wedstrijd in Münchenlagen we nog een halve bootlengte achter de Chinezen. Nu kloppen weze. Dat is tekenend voor onze progressie. Al na onze eerstegezamenlijke training merkte ik dat 't stukken harder ging."

Koningsnummer

De 29-jarige roeister uit Enschede verwacht nu dat de ploeg inAthene kan meestrijden om de medailles. En die hoop heeft de MannenAcht ook. In die discipline beschikte Nederland ook lange tijd nietover deelnemers in het koningsnummer. Er ontstond een 'GroningerAcht' die op de WK 2003 echter teleurstellend presteerde.

Daarop besloot de bond een nieuwe Acht samen te stellen, dieafgelopen winter pas echt begon te trainen. Het achttal toonde deafgelopen maanden voldoende progressie om met enig zelfvertrouwenhet olympisch kwalificatietoernooi in te gaan.

Loodzwaar

En dat was terecht,zo bleek. Oranje won de finale en mag naar Athene. "Dit was echtloodzwaar", reageerde een opgeluchte Michiel Bartman. "Nietalleen de wedstrijd kostte veel kracht. De spanning was zo groot.En dan moet je toch tot zeven uur 's avonds wachten totdat je magroeien. Ik ben helemaal kapot."

Terwijl de vrouwen dubbelvier en de vier-zonder-stuurman zichniet wisten te plaatsen voor Athene, heeft skiffeuse Femke Dekkerwoensdag de kans om zich als derde oranje-boot in Luzern voor deSpelen te kwalificeren. De 24-jarige Amsterdamse eindigde in dehalve finale als tweede en start daarom woensdag in de finale.Daarin zijn drie olympische startbewijzen te vergeven.

Uitdijen

Overigens, naast de beide Achten, hadden eerder al de vrouwendubbeltwee lichtgewichten en de vier-zonder-stuurman lichtgewichtolympische kwalificatie veiliggesteld. Skiffeur Dirk Lippits moetvolgende maand vormbehoud tonen om de olympische selectie tecompleteren. En zo kan de roeiafvaardiging nog uitdijen tot 26olympiërs.