NBA-speler Jason Collins komt uit de kast

De Amerikaanse basketballer Jason Collins heeft maandag bekendgemaakt dat hij op mannen valt.

De 34-jarige center, die dit seizoen in de NBA uitkwam voor Boston Celtics en Washington Wizards, is daarmee de eerste nog actieve atleet in één van de grote Amerikaanse teamsporten die uit de kast komt. Wel waren er enkele sporters die bekendmaakten homo te zijn nadat ze gestopt waren.

Collins deed zijn ontboezeming maandag in een interview met Sports Illustrated. Hij stelt in het tijdschrift dat het niet zijn bedoeling was de eerste te zijn.

"Maar aangezien ik het nu wel ben, breng ik met alle plezier de discussie erover op gang'', aldus de momenteel clubloze basketballer.

Collins was nooit een sterspeler in zijn twaalf seizoenen in de NBA bij zes verschillende teams. In zijn loopbaan heeft hij gemiddelden van 3,6 punten en 3,8 rebounds. Wel bereikte de 2,13 meter lange speler aan het begin van zijn carrière twee keer de NBA-finale met New Jersey Nets, al kon zijn ploeg zowel in 2002 als in 2003 de titel niet pakken.

Verloofd

Collins probeerde jarenlang de schijn op te houden. "Toen ik jonger was had ik afspraakjes met vrouwen. Ik ben zelfs verloofd geweest en was van plan om te trouwen en kinderen te krijgen."

De laatste jaren begon de drang om zichzelf en anderen niet langer voor de gek te houden te overheersen. "Ik wil me niet langer verstoppen en hoop met mijn openheid een discussie op gang te kunnen brengen."

Hoe ploeggenoten op zijn onthulling zullen reageren, durft Collins niet te voorspellen. "Ik heb werkelijk geen idee. Ik hoop er het beste van, maar ik hou ook rekening met het ergste. Spelers zijn misschien bang dat homo's voor problemen zorgen in de kleedkamer. Geloof me, ik heb de afgelopen twaalf jaar vaak genoeg na een wedstrijd onder de douche gestaan. Dat heeft nooit voor problemen gezorgd en dat zal niet veranderen."

Collins zegt de intentie te hebben om actief te blijven in de NBA. Eerder dit jaar maakte ook de Amerikaanse voetbalinternational Robbie Rogers bekend 'gay' te zijn. In tegenstelling tot Collins beëindigde hij zijn sportieve loopbaan wel direct.

Obama

President Barack Obama heeft telefonisch zijn steun betuigd aan Collins.

"Ik kan zeggen dat we dit in het Witte Huis zien als een voorbeeld van de vooruitgang die is gemaakt en de evolutie die plaatsvindt in dit land. We loven hem om zijn moed en steunen hem, zoals we hopen dat de fans dat ook doen'', aldus een medewerker van het Witte Huis.

De ontboezeming van Collins liet ook Michelle Obama niet onberoerd. "Zo trots op je, Jason Collins. Dit is een enorme stap vooruit voor ons land. We steunen je'', liet de First Lady via twitter weten.

Bill Clinton

Oud-president Bill Clinton, wiens dochter Chelsea bij Collins in de klas zat, prijst de basketballer om zijn moed. "Dit is een belangrijk moment, niet alleen voor de profsport maar ook voor voor de homo-emancipatie'', stelde Clinton in een verklaring.

"Ik hoop dat iedereen, met name Jasons collega's in de NBA, de media en zijn vele fans hem steunen en het respect geven dat hij verdient.''

David Stern

Ook David Stern, de hoogste baas van de NBA, is vol lof over de coming-out van Collins. "Jason is altijd een gerespecteerd speler geweest. We zijn er trots op dat hij de leiding op zich heeft genomen in deze belangrijke zaak.''

Verschillende basketballers toonden zich begripvol, de één enthousiaster dan de ander. Zo sprak Steve Nash van de LA Lakers op Twitter van "maximaal respect", terwijl Kevin Durant van Oklahoma City Thunder aangaf blij voor Collins te zijn. "Als hij blij is, ben ik dat ook. Hij komt over als een goede kerel. Hij heeft mijn steun."

De basketballer zelf schrok van de reacties die zijn bekendmaking teweegbracht, maar was tegelijkertijd erg blij.

"Het is ongelooflijk. Je probeert gewoon een eerlijk en oprecht leven te leiden en dan belt de president opeens. Hij zei dat hij trots op me was en dat mijn coming-out niet alleen mij hielp, maar ook anderen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn leven'', aldus een verheugde Collins.

Lees meer over:
Tip de redactie