Graziano Pellè stond zondag na de wedstrijd tegen Heracles Almelo weer als een volleerd cabaretier de pers te woord. De Feyenoord-spits is in staat serieuze vragen te beantwoorden, maar hangt zeker na een ruime overwinning graag de clown uit.

Door Charlie Bootsman

Een groot aantal zichzelf veel te serieus nemende spelers kan in dat opzicht nog wat van hem leren, al is het natuurlijk prettiger lachen wanneer je 26 goals hebt gemaakt en door de hele Kuip op handen wordt gedragen.

Deze keer gingen de grappen over zijn niet bestaande interlandcarrière. Pellè werd gevraagd of de nodige caps bij de 'Azzurri' er nog in zaten voor hem.

De primadonna uit Lecce dacht van niet, hij wilde liever voor Oranje spelen. Zijn brede glimlach verraadde opnieuw dat hij het niet serieus bedoelde, maar toch zag ik het al meteen voor me.

De eigenwijze bondscoach Louis van Gaal die doodleuk voorstelt om Pellè te naturaliseren. De van oorsprong Braziliaanse verdediger Douglas heeft nog steeds geen minuut gespeeld in Oranje, maar zijn aankoop bij AZ mag de gelederen meteen komen versterken.

Pellè bekende al dat hij in Alkmaar perfect Engels heeft geleerd, Van Gaal was vooral trots op zichzelf dat hij dat had bereikt. Het Nederlands zal slechts een kwestie van tijd zijn met zo'n leermeester.

Huilen

Marketingtechnisch zou het een meesterzet zijn. Niemand die meer klaagt over de rode en blauwe blokken op het uitshirt van Oranje, de donkere vlakken op het thuistenue en het overkoepelende feit dat de traditionele klederdracht van het Nederlands elftal door sponsorinvloeden is verdwenen. Modegoeroe Pellè staat toch alles. De supportersclan 'De Vriendinnen van Oranje' zal met rode koontjes van opwinding op de tribune zitten.

Een gesprek met Pellè in de mixed zone, de plek waar pers en spelers elkaar ontmoeten, is bij Feyenoord sowieso al een belevenis vanwege de op hol geslagen fans. Gedurende de conversatie hangen talloze meisjes en jongetjes tegen de ramen om een glimp van de topscorer op te vangen.

Onlangs was Pellè snipverkouden en maakte hij een gebaar richting de fans dat hij naar huis wilde. Een meisje begon daadwerkelijk te huilen, Pellè kon het niet over zijn hart verkrijgen om weg te gaan en ging toch even met haar op de foto.

De supporters nemen inmiddels niet eens meer de moeite om uitgebreid hun zegje te doen. Na het duel met Heracles zei een klein mannetje niets meer dan: 'Pellè, foto'. De spits maalde er niet om dat de vraagstelling enigszins kortaf was en liet zich voor de zoveelste keer op de gevoelige plaat vastleggen. De jongetjes zijn altijd de brutaalste, maar na de eerste foto snellen ook de volwassen mannen en vrouwen, zij het ietwat gegeneerd, toe.

Trucje

Terug naar Oranje, dat met Pellè zelfs een plan-C heeft. Als Robin van Persie even een mindere dag heeft en Klaas-Jan Huntelaar mokkend op de bank zit, hebben we altijd nog die Italiaanse reus achter de hand.

De defensie zit vol met Feyenoorders en die zijn toch al wekelijks gewend om lange ballen op de borst van de targetman te plaatsen. Afleggen op Tonny Vilhena en je hebt de winnende formule. Zelfs Joris Mathijsen krijgt zijn basisplaats terug om alles richting Pellè te liften.

Genoeg gefantaseerd, natuurlijk zal de typische Italiaan nooit voor Nederland gaan uitkomen en de Feyenoord-mania in Oranje houdt ergens op, al heeft Pellè alleen nog maar voor de beloften van Italië gespeeld en jaren hier gewoond.

Maar we moeten iets met ons enthousiasme over al die doelpuntenmachines in de eredivisie. Het jammere is alleen dat er geen enkele Nederlander tussen zit. Wilfried Bony, Pellè, Alfred Finnbogason en Jozy Altidore, allemaal meer dan twintig of in een enkel geval zelfs dertig doelpunten, maar geen milliliter Nederlands bloed.

Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum zijn op de zevende en achtste plaats met 'slechts' veertien treffers de eerste Nederlanders die we tegenkomen op de topscorerslijst.

Koeman

Ronald Koeman wist het zondag na de ontmoeting met Heracles treffend te verwoorden toen een journalist naar de mogelijke interlandloopbaan van Pellè vroeg: "Ik heb geen zicht op de huidige spitsen, maar het is wel de eredivisie hè. We hebben niet de beste verdedigers." Om er vervolgens lachend aan toe te voegen dat hij zelf wel goede verdedigers in zijn ploeg had.

Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat de Nederlandse defensies volgend jaar het trucje van Pellè doorhebben en hij weer terugvalt op zijn AZ-gemiddelde van een paar doelpunten per seizoen. Dan heeft niemand het meer over zijn brede glimlach, maar heeft het Legioen er toch een seizoen van genoten. En dat kunnen ze bij Lecce, Catania, Crotone, Cesena, AZ, Parma en Sampdoria niet zeggen.