Vitesse geeft zich nog niet gewonnen in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie. De Arnhemmers wonnen zondag thuis, met vooral voor rust prima voetbal, eenvoudig van Willem II: 3-1. Die ploeg speelt daardoor volgend jaar vrijwel zeker weer een divisie lager.

De Tilburgers staan met nog twee duels te gaan vier punten achter op VVV-Venlo, de nummer zeventien. De ploeg van trainer Jurgen Streppel speelt nog tegen Ajax (uit) en AZ (thuis). 

Gezien het optreden in Arnhem lijkt Willem II volgende week in Amsterdam slechts als kanonnenvoer te gaan fungeren bij de kampioenswedstrijd van Ajax.

Havenaar

Willem II werd in stadion Gelredome namelijk vanaf de eerste minuut overlopen door Vitesse. Topscorer Wilfried Bony, evenals Marco van Ginkel ten opzichte van de vorige week verloren topper tegen Feyenoord (2-0) terug in de basis na een blessure, miste al vroeg in de wedstrijd een aardige kans. Binnen tien minuten was het via Mike Havenaar alsnog raak.

De Japanner bleef koel toen hij de bal voor het intikken kreeg na een goede actie van Patrick van Aanholt. De linksback was in eerste instantie nog op Willem II-doelman David Meul gestuit. Een kwartier later verdubbelde Bony de score (2-0). 

31e doelpunt

Hij mocht Theo Janssen daar dankbaar voor zijn. De middenvelder snoepte de bal af van tegenstander Sofian Akouili en had vrij voor Meul ook zelf kunnen scoren, maar besloot breed te leggen op de Ivoriaan. Die maakte vervolgens eenvoudig zijn 31e doelpunt van het seizoen.

Willem II mocht vervolgens blij zijn dat Vitesse in het vervolg van de eerste helft verzuimde de score verder op te voeren. Bony, Havenaar, Van Aanholt en Renato Ibarra misten enorme kansen. De 3-0 viel dertien seconden na rust alsnog, toen Van Ginkel door de verdediging sneed en binnen schoot.

Twee punten

Vitesse geloofde het na die treffer wel, waardoor Willem II vervolgens nog regelmatig in de buurt van doelman Piet Velthuizen van Vitesse opdook. Via Genaro Snijders maakte de ploeg in de slotfase zelfs nog de 3-1, maar verder liet Vitesse het niet komen. 

De Arnhemmers moeten in de resterende twee duels een achterstand van twee punten goedmaken op PSV en Feyenoord om zich voor de voorrondes van de Champions League te plaatsen.