LISSABON - Zweden heeft dinsdagavond dankzij een imponerende aanvalslinie overtuigend de leiding genomen in groep C. Bulgarije werd in Lissabon met liefst 5-0 verslagen.


Zweden trakteert het supporterslegioen op een doelpuntenfestijn

De belangrijkste doelpunten werden gemaakt door Ljungberg - Ajacied Zlatan Ibrahimovic gaf onzelfzuchtig het intikkertje aan - en Henke Larsson. De "verloren zoon" scoorde in de tweede helft binnen een minuut twee keer. Ibrahimovic mocht vlak voor zijn applauswissel vanaf de strafschopstip nummer vier laten aantekenen. Zijn vervanger Allbäck (ex-SC Heerenveen) zette zijn naam in blessuretijd ook nog op de EK-schutterslijst.

Bulgarije

Tot de treffer van Ljungberg ging het duel, zeer wel te genieten, aardig gelijk op. De beste mogelijkheden waren zelfs voor Bulgarije. Bondscoach Markov beschikt over een geslepen ploeg, die snel kan overschakelen van verdediging naar aanval. Dat was KNVB-spion Cor Pot onlangs al opgevallen in de oefenwedstrijd tegen Tsjechië (1-3).


Zlatan Ibrahimovic schiet vanaf de penaltystip Zweden naar 4-0

Ook toen kregen de Bulgaren de nodige kansen, maar ook toen misten ze die. In het Estadio José Alvalade mochten ze wel over pech klagen. Al na zes minuten meende Hristov een strafschop te kunnen claimen toen Lucic hem liet struikelen.

Scheidsrechter Riley zag er niets onbehoorlijks in van de Zweed. Jankovic volleerde rakelings naast na een perfecte voorzet van Martin Petrov, die klassiek de achterlijn haalde. Doelman Isaksson werkte een puike kopbal van Berbatov over de lat.

Engels voetbal

Zweden stelde daar vooral Engels voetbal tegenover met lange trappen richting Ibrahimovic, Larsson en Ljunberg, de hangende linksbuiten die veelvuldig voorin opdook. Het leverde een half uur lang slechts een indirecte vrije trap op in het strafschopgebied. Ivailo Petkov hief het been te hoog en raakte Ibrahimovic. Hij kreeg geel, de Zweden een "korte corner". Heerenveen-back Edman knalde in het muurtje bij de eerste paal.

Ook na rust in het prille begin een beter Bulgarije, maar vervolgens een veel effectiever Zweden. Jankovic had vlak na de hervatting al gelijk kunnen maken, maar kopte centimeters voorbij de verste paal. Aan de overzijde lieten de imponerende Scandinavische spitsen zien hoe het wel moest.

Eerst miste Ljungberg nog een uitgelezen mogelijkheid na een prachtig hakje van Ibrahimovic, maar daarna maakte Larsson duidelijk waarom FC Barcelona hem op zijn 33e nog graag voor een paar jaartjes wil hebben. Eerst kopte de oud-Feyenoorder, die na zeven seizoenen Celtic aan iets nieuws toe is, met een snoekduik een voorzet van Edman fantastisch binnen. Binnen een minuut stond hij opnieuw op de juiste plaats om het duel te beslissen.