Wat Johan Cruijff betreft, is nog lang niet alles vergeten en vergeven in zijn fluwelen revolutie bij Ajax.

''Binnen de club zijn nog altijd mensen die ervan uit gaan dat het mis gaat. Dat is hun goed recht, zolang ze het huidige proces niet bewust ondermijnen'', betoogt de voormalige nummer veertien in zijn vaste column maandag in De Telegraaf.

Tegen Edgar Davids zou Cruijff in 2011 hebben gezegd dat hij louter op basis van zijn huidskleur was toegetreden tot de raad van commissarissen van Ajax. Beide oud-topvoetballers zijn inmiddels vertrokken als rvc-lid.

Cruijff komt ook met een waarschuwing: de mensen die wel in het huidige proces geloven, moeten beseffen dat er nog een lange weg te gaan is. ''Tenslotte zijn we nog geen jaar bezig'', aldus Cruijff.

''Daarom ben ik ook blij met de houding van Frank de Boer. De kans is groot dat hij voor de derde achtereenvolgende keer landskampioen wordt, toch blijft hij benadrukken dat hij als coach pas tweeënhalf jaar bezig is en nog stappen moet maken.''

Racist

Cruijff windt zich nog duidelijk op over de aantijgingen die in het hele hervormingsproces zijn geuit tegen hem en tegen oud-speler Tscheu La Ling, in wie hij een goede algemeen directeur zag.

''Op korte termijn dient duidelijkheid te komen over deze beschuldigingen. De rechtszaak die Tscheu hierover heeft aangespannen loopt nog, terwijl ik niet vergeten ben hoe geprobeerd is om mij als racist neer te zetten'', zei hij.

''Wil je als club een eenheid vormen, dan kan het niet zo zijn dat er binnen Ajax mensen zijn die de opmerkingen over Tscheu en mij hebben gehoord, maar zich toch op de vlakte houden. Zelfs op het simpele verzoek om al dan niet te bevestigen wat er gezegd is, geven ze niet thuis. In het huidige proces kan dat niet.''