Daniel Martin heeft zondag de klassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De 26-jarige Ier van Garmin-Sharp rekende in een boeiende finale af met Joaquim Rodriguez.

De Spanjaard finishte op enkele seconden als tweede. Alejandro Valverde werd derde.

De Colombiaan Carlos Betancur finishte knap als vierde, voor Michele Scarponi. Favoriet Philippe Gilbert kon niet met de sterkste renners mee in de slotfase en passeerde als zevende de finish.

Beste Nederlander was Pieter Weening. De renner van Orica-GreenEdge werd 33e op ruim een minuut van Martin, net voor Tom-Jelte Slagter van Blanco.

Elf hellingen

Om 10.30 uur begonnen 199 coureurs aan de laatste voorjaarsklassieker van 2013. Over een afstand van meer dan 260 kilometer moesten ze elf hellingen in de Ardennen bedwingen.

Al vroeg ontstond een kopgroep van zes man. De Belgen Bart De Clerq, Frederick Veuchelen en Sander Armee kregen gezelschap van de Fransman Vincent Jérôme en de Zwitsers Pirmin Lang en Jonathan Fumeaux.

De leiders fietsten naar een maximale voorsprong van ongeveer dertien minuten. Onder impuls van Katoesja en Astana bracht het peloton de achterstand langzaam maar zeker terug. De avonturiers zouden echter heel lang stand houden. Na vijf hellingen was het verschil nog altijd vijf minuten.

Hergroepering

Pas op de Redoute werden de vroege vluchters door de versnellingen in het peloton ingelopen. Er ontstond een nieuwe kopgroep van acht man, met onder anderen Laurens ten Dam. In de flink uitgedunde hoofdmacht deden vervolgens de renners van BMC, de ploeg van Gilbert, het kopwerk. Het gevolg: een nieuwe hergroepering op twintig kilometer van de aankomst.

Op de Côte de Colonster roerden de grote namen zich; onder anderen Alberto Contador gooide de knuppel in het hoenderhok. Het was echter Ryder Hesjedal die een gaatje sloeg.

De Giro-winnaar van 2012 werd op de laatste beklimming van de dag ingerekend door onder anderen Carlos Betancurt, Valverde, Rodriguez, Martin en Michele Scarponi. De Nederlanders konden niet mee, al hadden Weening en Bauke Mollema daarvoor nog wel even aangezet. Zij moesten passen toen Betancur demarreerde.

In de finale was het Rodriguez die het eerst versnelde. Martin kwam vanuit de achtergrond terug en liet de Spanjaard al snel staan. Eerder dit jaar won Martin al de Ronde van Catalonië.