GUIMARAES - GUIMARAES - Traditioneel bij een groot toernooi behoort Italië tot de titelfavorieten, maar die rol maakte de ploeg maandag tegen Denemarken allerminst waar: 0-0. Bijzonder flets zijn de Italianen daarmee aan het EK begonnen, voor Denemarken was het gelijkspel een morele overwinning.


Totti slaagt er niet in de Deense muur te slechten

Denemarken maakte in Guimaraes de wedstrijd in de eerste helft, maar desondanks had Italië de grootste kans. Het was zelfs een dubbele mogelijkheid, maar doelman Sörensen verrichte twee prachtige reddingen op de schoten van Del Piero en Totti.

De Denen hadden via Helveg (afstandsschot) en Jörgensen kleinere kansen. Vooral de eerste twintig minuten echter voetbalde de formatie van trainer Morten Olsen frank en vrij en stelde Italië daar - buiten een vrije trap van Totti - weinig tegenover.

Improviseren

Olsen moest improviseren wegens de afwezigheid van Grönkjaer, wiens moeder vorige week overleed, en de geschorste Gravesen. Met Sand als diepe spits en daarachter PSV'er Rommedahl, Tomasson en Jörgensen bracht Olsen echter een viertal in het veld dat het de Italiaanse defensie lastig genoeg maakte.

Vieri, Totti, Del Piero

Bij Italië, dat het gevreesde trio Vieri, Totti en Del Piero samen liet spelen, liep het voorin niet. Bondscoach Trappatoni haalde Del Piero er in de tweede helft uit en bracht in zijn plaats Cassano. Veel haalde die ingreep niet uit. De enige goede mogelijkheid van Italië na rust was een kopbal van Vieri, die Sörensen keurig tot corner verwerkte.

De beide keepers blonken maandag uit. Want net als Sörensen was ook Buffon op dreef. Hij behoedde de Italianen een kwartier voor tijd voor een achterstand door een inzet van Tomasson weg te stompen. PSV'er Rommedahl benutte de rebound niet. Rommedahl bezette de rechtervleugel, zijn collega Jörgensen aan de linkerzijde moest na 72 minuten inrukken. AZ-aanvaller Perez nam zijn plaats in.

Vermakelijk

Hoewel doelpunten achterwege bleven, was het Deens-Italiaanse treffen vermakelijk om te aanschouwen. De goed leidende Spaanse scheidsrechter Mejuto Gonzalez deelde zes gele kaarten uit. Tomasson kreeg al snel een kaart toen hij tweemaal probeerde een penalty te versieren.

Totti

Totti kreeg de laatste gele kaart, in blessuretijd. Bij die overtreding was de arbiter mild, want de aanvaller van AS Roma beging een schandalige overtreding op Henriksen. Totti schopte met de noppen vooruit vol op de knie van zijn Deense opponent.

De frustratie aan Italiaanse zijde werd daarmee fraai geïllustreerd. Denemarken scoorde maandag voor de vierde keer op rij niet in een EK-wedstrijd (EURO 2000 was zonder Deense goals), maar deze keer zullen de Denen dat niet zo erg hebben gevonden.