ROSMALEN - Het duurde vier partijen in een heel jaar. Martin Verkerk heeft eindelijk zijn eerste overwinning op gras te pakken. De 25-jarige Alphense tennisser versloeg maandag in de eerste ronde Ordina Open de 22-jarige Kristof Vliegen uit het Belgische Maaseik: -6 (tiebreak 7-2) en 6-4.

De eerste dag van het Nederlandse grastennistoernooi kende veel Nederlandse activiteit en bevatte heel wat vreugde en een beetje verdriet. Behalve Verkerk promoveerden John van Lottum en Dennis van Scheppingen naar de tweede ronde. Bij de mannen werd alleen Peter Wessels uitgeschakeld.

John van Lottum veegde de Fransman Thierry Ascione van de baan, -2 6-0. Hij kon de winst goed gebruiken, want hij is afgezakt naar de 111e plaats op de wereldranglijst. Bovendien verdedigt hij in Rosmalen een kwartfinaleplaats. "Ik zag dat Ascione niet op zijn best was en heb hem maar op snelheid aangevallen. Deze zege is mooi, want ik heb door mijn rugblessure weinig gespeeld en getraind. Tot ongenoegen van mijn coach en van mijzelf."

Van Scheppingen

Dennis van Scheppingen, verlost van problemen in de privé-sfeer, kwam zo uit de Nederlandse competitie het gras opstormen en maaide de licht geblesseerde Argentijnse gravelaar Jose Acasuso weg, 6-3 -2. "Ik kan niet zeggen dat ik ontevreden ben. Eerst landskampioen en meteen daarna winst op ATP-niveau."

Peter Wessels verloor van een toekomstige grootheid, 1-6 3-6. De -jarige Rus Igor Andrejev is aan het doorbreken. Hij won vorige week op Queens van niemand minder dan Andre Agassi en daarvoor op Roland Garros van Juan Carlos Ferrero. "Hij speelde mij gek", zei de 26-jarige Wessels, "ik wist niet wat ik meemaakte. Wat een geweldenaar. Nou, dit was mijn grasseizoen, vijftig minuten."

Verkerk

De gevierde held was Martin Verkerk om zijn zege tegen de jonge Belg Kristof Vliegen. Eindelijk een overwinning op gras, in twee sets nog wel. Precies een jaar geleden verloor hij, pal na zijn sensationele optreden op Roland Garros, zijn debuut met 11-13 in de tiebreak van de derde set tegen de Duitser Lars Burgsmüller. Daarna volgde een afgang op Wimbledon tegen de 18-jarige Zweed Robin Soderling.

Vorige week in Halle was de 19-jarige Spanjaard Fernando Verdasco sneller, beter en effectiever. "In Halle was ik te negatief", bekende Verkerk na zijn uitbundig gevierde zege, "op gras krijg ik snel de neiging om te denken: daar gaan we weer. Hier in Rosmalen heb ik die negatieve gevoelens onderdrukt. Het was geen beste partij, maar mijn service werkte prima. In de tiebreak van de eerste set kreeg ik plotseling een paar returns voor elkaar. Deze overwinning kwam na hard werken. De eerste ronde stelt op zich niet zo veel voor, maar omdat het op gras gebeurde ben ik wel heel blij. Of ik nu kanshebber ben voor de overwinning? Neen!"