AZ heeft zondag dankzij een klinkende overwinning op FC Utrecht uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen een plek in de nacompetitie. De Alkmaarders wonnen, mede door twee rode kaarten van de gasten, met liefst 6-0.

Ricardo Ippel had de bezoekers na twaalf minuten spelen op voorsprong gezet in het Abe Lenstra Stadion.

De ploeg van trainer Jurgen Streppel had in de eerste helft veruit het betere van het spel en had zelfs de marge nog kunnen verdubbelen.

Na de hervatting traden de Friezen aan met twee wijzingen. Marco van Basten bracht Ramon Zomer en Lukas Marecek voor Christian Kum en Rajiv van La Parra.

De omzettingen pakten goed uit en zorgden ervoor dat het spelbeeld kantelde. Binnen tien minuten was de achterstand door Yassine El Ghanassy en Alfred Finnbogason al omgebogen in een 2-1 voorsprong voor Heerenveen.

Na ruim een uur spelen kreeg de thuisploeg echter een flinke klap te verwerken toen Filip Djuricic geblesseerd het veld moest verlaten. De Serviër werd vervangen door Marco Pappa.

Tien minuten voor tijd bracht Willem II-spits Aurélien Joachim de stand echter weer in evenwicht: 2-2. De hoop op een mooi resultaat werd echter al snel weer om zeep geholpen door toedoen van een strafschop voor Heerenveen.

Philipp Haastrup, de captain van de Tilburgers, kreeg de bal tegen de hand in de eigen zestien en zag arbiter Jochem Kamphuis naar de penaltystip wijzen. Finnbogason faalde niet vanaf elf meter en tekende voor zijn 23e treffer van het seizoen.

Door de zege klimt Heerenveen op de ranglijst weer over FC Groningen heen en belandt het op de zevende plek. Willem II blijft op de achttiende plaats steken met vijf punten minder dan VVV-Venlo met nog vier duels te gaan.