Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tilahun Regassa

Regassa wint marathon van Rotterdam

Tilahun Regassa heeft zondag de marathon van Rotterdam gewonnen. De Ethiopiër deed twee uur, vijf minuten en 37 seconden over de ruim 42 kilometer.
Door NUsport/ANP

Regassa's landgenoot Getu Feleke finishte als tweede, op ruim een minuut. Sammy Kitwara uit Kenia legde beslag op de derde plaats.

Een verbetering van het parcoursrecord uit 2009 (2.04,27 van Duncan Kibet) zat er niet in, mede door de oplopende temperatuur was het verval relatief groot in de slotfase.

Regassa, die zijn tweede marathon liep, versnelde na 35 kilometer en kwam alleen aan kop. Hij liep geleidelijk aan verder uit op zijn achtervolgers en kwam met meer dan een minuut voorsprong solo aan.

Nederlanders

Koen Raymaekers kwam als beste Nederlander op de achtste plaats over de finish in 2.12.09. De ervaren marathonloper gaf in het tweede deel van de race veel toe op het beoogde schema van onder de 2 uur 10.

Michel Butter arriveerde kort achter Raymaekers op de tiende plaats in 2.13.25. De Castricummer kreeg onderweg kramp in zijn kuit en moest daardoor zijn tempo flink terugschroeven.

Bij de vrouwen was de zege een prooi voor Jemina Jalagat. De Keniaanse noteerde een tijd van 2.23.27, zes minuten onder haar oude persoonlijk record.  De Nederlandse Hilda Kibet werd derde in 2.26.42.

Aanbevolen artikelen