''In die tijd werd veel amfetamine gebruikt om de lange, met wielrennen gevulde dagen en nachten door te komen en omdat er geen goede dopingcontroles waren, waren de renners voortdurend op zoek naar een andere vorm van speed om zich door hun werkweek te slepen.''

Door Hendrik Meijnders

''Garry voorzag in zijn eigen behoefte en in die van vele anderen; hij was dé man die je kon helpen als je behoefte had aan wat wielrenners altijd eufemistisch ‘medicatie’ noemden.''

Garry Wiggins, Australiër van geboorte en voorheen verdienstelijk baanwielrenner, is de inmiddels overleden vader van Bradley, meervoudig Olympisch kampioen en de meest recente Tourwinnaar. Ooit, na familiebezoek Down Under, smokkelde pa een heel pak amfetamine het land uit in de luier van zijn kind.

''Hiermee is Bradley dus de allerjongste persoon binnen de wielrennerij die zich met doping inliet…'' staat er lichtelijk overdreven te lezen in (weer een) biografie van Bradley Wiggins.

Cavendish

Het is wel één van de smaakvolste vertellingen in een boek dat vanaf de start onbegrijpelijk in de fout gaat door in de eerste tientallen pagina’s consequent over Marc Cavendish te reppen, om pas daarna op de correcte k-versie over te stappen. En ja, Cavendish was en is een eminent collega van Wiggins (samen succesvol op baan én weg), maar het gaat wel erg vaak en lang over de sprinter (en de tweets van diens vriendin!).

Zoals ook moeilijk te plaatsen zijpaden richting Lance Armstrong, Greg LeMond en Bernard Hinault niet ter zake doen in het levensverhaal van de onalledaagse coureur die Wiggins nu juist is.

De moeilijke relatie met zijn vader, een haat-liefde-verhouding met alcohol en z’n openlijk uitgesproken anti-doping instelling; het komt ter sprake, maar gaat voorbij als een passerend peloton. De auteur gaat er prat op bevriend te zijn met de man die werd geboren in Gent (pa verdiende vanuit daar toen zijn geld), die voorsprong op ieder ander is nergens terug te lezen. Wel het recept naar succes.

Voormalig ploegleider Steven de Jongh zegt daarover in het voorwoord: ''Ik heb vooral van hem geleerd dat je met doorzettingsvermogen, een gedegen voorbereiding, een goede focus en hard werken een heel eind kunt komen, zelfs al ben je geen supertalent.''

Meesterimitator

Het geraamte van deze uitgave is de succesvolle Tour van 2012, elke etappe wordt besproken. Te makkelijk en vooral niet op z’n plek in dat wat een uitgebreide levensschets had kunnen zijn. Is er dan helemaal niets aan? Dat is te kort door de bocht.

Kleine Bradley droomde ervan, eenmaal verhuisd naar Engeland, keeper te worden bij Arsenal. Hij is een meesterimitator, zijn Cavendish schijnt fenomenaal te zijn. Hij verdiepte zich oprecht in de mod-cultuur en het succes lijkt niet van invloed op z’n dagelijks gedrag: “Ik ben en blijf Bradley Wiggins. En uiteindelijk moet ik altijd weer naar huis om de hondenpoep op te ruimen.”

Cijfer: 5

Bradley Wiggins - biografie
Uitgever: Tirion Sport
ISBN-nummer: 978-94-915-5507-7
Auteur: John Deering
Pagina’s: 235
Prijs: 18,95 euro