PEC Zwolle zo goed als veilig na zege bij VVV

PEC Zwolle lijkt zich op te kunnen maken voor nog een seizoen eredivisie. De formatie van scheidend trainer Art Langeler won vrijdagavond in de Venlose Koel met 2-0 van concurrent VVV.

Fred Benson maakte beide doelpunten voor PEC, dat door de overwinning zeven punten boven de denkbeeldige nacompetitiestreep komt te staan.

VVV speelde voor eigen publiek feitelijk al voor de laatste kans om de play-offs om promotie/degradatie nog te ontlopen. Bij winst op PEC zou het gat met de Zwolse formatie, dat voor het duel op de veilige vijftiende stek stond, nog maar vijf punten zijn.

Het elftal van trainer Ton Lokhoff leek ook nog te geloven in dat scenario, want het drong PEC direct ver terug op eigen helft. Tot echt veel gevaar leidde dat niet, al had Robert Cullen uit een scrimmage met wat meer geluk de 1-0 kunnen maken.

Gepruts

Uit de eerste de beste Zwolse kans was het echter direct raak. Benson, in de basis begonnen voor de gepasseerde Denni Avdic, profiteerde in de twaalfde minuut optimaal van gepruts achterin bij VVV en liet doelman Niki Mäenpää met een hard schot kansloos: 0-1.

Met een beetje meer rendement had VVV nog voor rust terug in de wedstrijd kunnen komen, maar met name Bryan Linssen liet enkele aardige kansen liggen.

Het gebrek aan stootkracht voorin speelt VVV al langer parten. De ploeg komt voetballend meestal nog wel aardig mee, maar weet zelden het doel te vinden. In de voorgaande vijf wedstrijden, die allen verloren gingen, scoorde de Limburgse formatie bijvoorbeeld slechts één keer.

Trainer Lokhoff hoopte vooraf dat de teruggekeerde spits Uche Nwofor voor de ommekeer zou kunnen zorgen, maar ook de Nigeriaan, die ruim zes weken aan de kant stond, verscheen amper voor het doel.

Onoverbrugbaar gat

Dat deed Benson namens PEC wel. Hij besliste het duel al na een uur spelen voortijdig door de 0-2 binnen te schieten na een lange bal van Wiljan Pluim. Opnieuw zag de wel erg laat reagerende VVV-defensie er niet al te best uit.

VVV kan zich door de zesde nederlaag op rij vast voorbereiden op de nacompetitie, aangezien het gat met AZ en RKC (acht punten) met nog vier wedstrijden te gaan vrijwel onoverbrugbaar lijkt.

PEC Zwolle staat nu twaalfde met 33 punten en weet in ieder geval zeker dat rechtstreekse degradatie niet meer mogelijk is.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie