FORTALEZA - Het heeft lang geduurd, maar Ronaldo voetbalt weer. De begenadigde Braziliaanse aanvaller deed een helft lang mee met Brazilië in de vriendschappelijke oefenwedstrijd tegen Joegoslavië (1-0). Door toedoen van doelman Dragoslav Jevric van Vitesse kwam Ronaldo in zijn eerste minuten sinds 2,5 jaar niet tot scoren.

Jarenlang werd de voormalig PSV'er geplaagd door knieblessures en frustratie. Zijn comeback kwam er meermalen aan, maar werd ook meermalen uitgesteld. Uitgerekend in het nationale elftal, waarmee hij in 1999 zijn laatste wedstrijd tegen Nederland (2-2) had gespeeld, deed de spits van Internazionale voor het eerst weer van zich spreken.

De Joegoslavische defensie, met de daadkracht van de 'oude' Ronaldo nog goed in het geheugen, gunde de aanvaller nauwelijks ruimte. Desondanks ontsnapte hij nu en dan aan de bewaking. Hij waagde enkele schoten op doel, die onschadelijk werden gemaakt door Jevric.

In de rust werd Ronaldo gewisseld voor Luizao, die uiteindelijk de treffer maakte via een kopbal. Het verhinderde niet dat de .000 Braziliaanse toeschouwers hun ongenoegen uitten. Het spel was in hun ogen te mager, waarmee ze de bondscoach verbaal confronteerden. Ze lieten Luiz Felipe Scolari met spreekkoren weten niet achter zijn selectiebeleid te staan.

Die andere grote Braziliaanse spits, Romario, maakte immers geen deel uit van de selectie. Die beslissing van Scolari bleek bij de Brazilianen allerminst populair. Daar kon ook Ronaldo in zijn eerste optreden niets aan veranderen.