ROTTERDAM - Frank de Boer toonde zich zeer tevreden met de manier waarop Nederland woensdag de vriendschappelijke voetbalinterland tegen Spanje won. Niet alleen maakte hijzelf de enige treffer, ook vond de aanvoerder dat de ploeg zich beter manifesteerde dan tegen Engeland, de eerste wedstrijd onder bondscoach Advocaat en assistent Van Hanegem.

"We waren nu heel goed georganiseerd, af en toe kwamen we er gevaarlijk uit. Het geheel stond beter dan tegen Engeland, de mentaliteit was beter. We moeten en willen onszelf verkopen." Bondscoach Advocaat vond ook dat de spelers scherper waren, meer toegewijd en speelden voor de winst. "Spanje gaat naar het WK, je moet tegen zo'n team altijd oppassen. Maar wij verslapten geen moment."

De Boer was blij met zijn goal. Hij keert met een lekker gevoel terug naar Barcelona. "De eerste tien minuten van de wedstrijd was het niet goed, daarna herstelden we het goed. En kregen we goede kansen. Na de rust hebben we gecontroleerd, en kregen we nog maar twee kansjes. Maar dat is internationaal voetbal."

Positief vond De Boer ook de rentree van Jaap Stam na zijn schorsing wegens doping. "Hij is echt op de weg terug en liet zien dat hij nog een van de beste centrale verdedigers ter wereld is." Advocaat vond dat André Ooijer sterk inviel. "Hij was zeer sterk in de dekking en rustig aan de bal."

Roy Makaay viel tegen in een aanvallende rol vanaf rechts. Advocaat weet dat hij liever in de spits speelt, maar wilde hem zien in die rol.

De spitsencombinatie Hasselbaink/Kluivert was minder goed dan het duo Van Nistelrooy/Kluivert. Advocaat: "Hasselbaink wacht op zijn momenten, Van Nistelrooy is een fijnere speler. Het zijn verschillende spelers. Maar ze zijn beiden topscorer in Engeland."

/SPORTOranje boekt kleine overwinning op Spanje