LISSABON - Bij een mooie affiche hoort een hoog verwachtingspatroon. De meeslepende confrontatie tussen Frankrijk en Engeland (2-1) voldeed daar niet alleen aan, maar overtrof alle verwachtingen. Een fascinerende wedstrijd kreeg een onvergetelijk einde. Zinedine Zidane toonde nog maar eens aan dat hij niet voor niets wordt gezien als beste voetballer ter wereld.


Zidane krult de bal over de muur

Frankrijk - Engeland was vooraf het treffen tussen Zidane en Beckham. Beide middenvelders spelen normaliter in Madrid samen bij Real, zondag in Lissabon stonden ze voor 65.000 mensen tegenover elkaar. Waar Beckham op punten leek te gaan winnen, besliste Zidane de tweestrijd met een geweldig pijnlijke knock-out.

Frankrijk

Frankrijk rekende twee jaar geleden met een mislukt WK af en startte opnieuw. Met Jacques Santini als bondscoach zetten de Fransen een uitstekende EK-kwalificatiereeks in, waarin acht van de acht duels werden gewonnen. De laatste elf wedstrijden kregen ze geen doelpunt meer tegen, dat was voor het laatst gebeurd op 26 juni 2003.

Beckham

Toch zijn statistieken niet zaligmakend. Na 72 minuten had het er zondagavond alle schijn van dat Frankrijk de tweede nederlaag (na Tsjechië) onder Santini ging lijden. Beckham toonde zijn klasse door zes minuten voor rust de bal uit een vrije trap nauwkeurig op het hoofd van Lampard te leggen. De kopbal ging er schitterend in.

Rooney

Achttien minuten voor tijd bracht Silvestre de heetgebakerde, maar zeer getalenteerde EK-debutant Rooney ten val in het strafschopgebied. Aanvoerder Beckham nam zijn verantwoordelijkheid, maar schoot niet hard en zuiver genoeg in. "Barthez hield ons in de wedstrijd", complimenteerde Zidane zijn doelman. "Als ik had gescoord, hadden we misschien wel gewonnen", mokte Beckham, die de nederlaag onverdiend noemde.

Inderdaad was een tweede Engels doelpunt waarschijnlijk een genadeklap geweest. Maar zelfs bij 1-0 leek er niets aan de hand. "Ik dacht dat we er al waren", gaf de Engelse coach Eriksson achteraf toe. "In de laatste tien minuten zag ik bij Frankrijk geen creatieve ingevingen meer."

Fouten

Twee individuele fouten in blessuretijd zorgde echter voor een ontnuchterende maar sensationele ommekeer. Invaller Heskey maakte op een gevaarlijke positie een onnodige overtreding. Zidane krulde de bal zo fraai achter James, dat het deed denken aan de vrije trappen van zijn vermaarde landgenoot Platini.

Met een gelijkspel konden beide ploegen leven, maar Engeland verloor het hoofd. Gerrard was degene die de fout inging. Hij speelde dom terug op doelman James. Henry, verder vrij onzichtbaar, onderschepte de bal en James torpedeerde de spits. Net als eerder bij de overtreding van Silvestre op Rooney verzuimde de Duitse scheidsrechter Merk rood te geven.

Zidane

De straf die Zidane Engeland vanaf elf meter oplegde, kwam echter harder aan dan welke kaart ook. Voor de Engelsen was een fantastisch begin binnen twee minuten veranderd in een enorme deceptie. Eriksson zal er alles aan moeten doen om zijn ploeg weer scherp te krijgen voor de confrontatie met Zwitserland. Er komen twee finales aan voor Engeland, maar de openingswedstrijd tegen Frankrijk was pas echt een finale waardig.