OPORTO - Portugal heeft woensdagavond in Oporto een pijnlijke nederlaag geleden in de voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal. De trotse winnaar van de kwalificatiegroep met Nederland verloor voor eigen publiek kansloos van Finland: 1-4.

De Finnen namen in het eerste half uur een voorsprong van 2-0 door doelpunten van oud-PSV'er Joonas Kolkka en Forssell. Conceiçao deed voor rust iets terug maar nog geen minuut later herstelde Jari Litmanen de voordelige marge voor Finland. In de tweede helft had de voormalige Ajacied nogmaals succes.

Voor Portugal gold het grote aantal blessures als verzachtende omstandigheid. Zo ontbraken onder anderen de sterren Luis Figo en Rui Costa op het middenveld. De Portugezen vergaloppeerden zich niettemin lelijk bij de razendsnelle Finse uitvallen.

Kolkka zorgde al na negen minuten voor de 0-1 nadat hij met opmerkelijk gemak verdediger Nuno Frechaut te kijk had gezet. Forssell, in dienst bij Chelsea, was bij een tegenaanval in de 27e minuut zijn bewakers eveneens veel te snel af.