MONTREAL - The Magnificent Seven is een filmklassieker, een wildwest boordevol spanning. Michael Schumacher schreef zondag zijn eigen Magnificent Seven. De 35-jarige Duitse formule-1-coureur stuurde zijn Ferrari naar de zevende overwinning in dit seizoen in acht races.

Hij won de Grote Prijs van Canada voor de zevende keer. Daarmee werd hij de eerste formule-1-coureur die één race zeven keer op zijn naam bracht. Ayrton Senna won de GP van Monaco zes keer, Alain Prost de GP van Brazilië én Frankrijk ook zes keer. Schumacher behaalde zondag zijn 77e GP-zege in 202 races.

Diskwalificatie Williams en Toyota

Achter de zesvoudig wereldkampioen werd zijn broer Ralf in een Williams tweede voor 110.000 toeschouwers op het Gilles Villeneuve circuit op het eiland Notre Dame bij Montreal. De wagens van Williams en Toyota werden zondagavond laat gediskwalificeerd. Bij de technische keuring bleken de remleidingen niet aan de reglementen te voldoen.

Daardoor schoof de Braziliaan Rubens Barrichello in een Ferrari op naar de tweede plaats en stonden de twee Ferrari-coureurs voor de vijfde keer in dit jaar samen op het podium. Jens Button werd in Bar-Honda derde. Montoya (vijfde), Da Matta (achtste) en Panis (tiende) werden met Ralf Schumacher uit de uitslag geschrapt.

Tactisch sterk

Sleutel voor het ongeëvenaarde succes van de oudste Schumacher was de strategie van de renstal slechts twee pitstops in te gelasten. Broer Ralf (29) verloor het voordeel van de pole positie door drie keer binnen te komen voor benzine en nieuwe banden. Vanaf de 48e van de 70 ronden van 4361 km voerde Michael Schumacher, die als zesde van start ging, het veld aan. In die ronde reed Ralf Schumacher voor de derde keer de pitstraat in. Zijn broer nam de leiding over en sloeg de derde stop over. Zijn tank raakte in de laatste twee ronden akelig leeg. Zijn voorsprong van bijna acht seconden viel razendsnel terug, maar de strategie was tot op de laatste druppel benzine uitgerekend. Met iets meer dan één seconde vloog de Ferrari winnend over de streep.

Geruchten

In Montreal rekende Michael Schumacher af met geruchten als zou Ferrari sjoemelen met de banden. Volgens de concurrentie spuiten de monteurs van Ferrari spray over de banden, waardoor er een betere grip ontstaat. Bovendien zou de streepjescode op de banden worden gemanipuleerd, waardoor de nieuwe banden niet als zodanig worden herkend.

Daarnaast beschuldigden Montoya en oud-teamgenoot Irvine de zesvoudig wereldkampioen van roekeloos rijgedrag. Volgens de twee is er sprake van vriendjespolitiek binnen de Formule 1. Anders zou Michael Schumacher allang bestraft zijn door de federatie. Schumacher beantwoordde de kritiek met een vlekkeloze zevende overwinning in Montreal.

Ralf

De zege kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Er zat spanning in de race omdat de Williams van Ralf Schumacher voor de eerste keer in dit seizoen naar vermogen presteerde.

Toch kwam de voltooiing van de The Magnificent Seven niet in gevaar. Zoals ook zijn zevende wereldkampioenschap na acht van de achttien races niet meer in gevaar lijkt te komen.