Geen begrip Van Vliet voor afwezigheid Gesink en Poels

Leo van Vliet is niet te spreken over de keuze van renners als Robert Gesink en Wout Poels om niet van start te gaan in de Amstel Gold Race. De oud-bondscoach en koersdirecteur van de race vindt dat Nederlands beste renners van start dienen te gaan in Nederlands enige wielerklassieker.

"Als goede Nederlandse renner hoor je in de grootste koers van het land te rijden. Maar ze focussen zich op andere wedstrijden. Nee, begrijpen doe ik het niet", zegt hij zonder namen te willen noemen.

Naast zijn taken als koersdirecteur van de Limburgse klassieker was Van Vliet tot vorig jaar ook bondscoach van de Nederlandse wegprofs. Aan die werkzaamheden kwam eind vorig jaar een einde. Wielerbond KNWU wilde verder met een fulltimer, maar tussen Van Vliet en sommige renners zat het ook niet helemaal lekker.

Niet klaar

De bondscoach twijfelde openlijk aan de instelling die sommige renners, vooral uit de Rabostal, tentoonspreidde. Niettemin was hij teleurgesteld dat zijn tijd als bondscoach tot een einde kwam.

''Ik had het gevoel dat ik nog niet klaar was'', kijkt hij terug. ''Het is een moeilijke maar ook een heel makkelijke baan. In Australië had Niki Terpstra zomaar wereldkampioen kunnen worden. Op de Spelen reden we ook goed, maar de twee laatste WK's waren slecht.''

Voorspelbaar

Voor de komende editie van de Amstel Gold Race is het finishgebied flink onder handen genomen, onder meer vanwege de commerciële exploitatie. Niettemin is Van Vliet te spreken over de nieuwe finale, een kopie van de finale bij de wereldkampioenschappen die vorig jaar gehouden werden in Zuid-Limburg.

Een nieuwe slotlus zorgt er daarbij voor dat de Cauberg in de laatste 22 kilometer twee keer moet worden beklommen. ''Er zitten veel voordelen aan'', legt Van Vliet uit.

''De toeschouwers krijgen de renners nu in de finale twee keer te zien. Er is rond de finish meer ruimte voor publiek en de benodigde faciliteiten. En er zijn meer renners die kunnen winnen. In de oude opzet bovenop de Cauberg won meestal wel degene die de sterkste in de koers was. Dat is mooi maar soms ook wat voorspelbaar.''

Lees alles over de Amstel Gold Race op NUsport

Programma titel-/degradatiekandidaten

Programma titel-/degradatiekandidaten
Bekijk het programma van PSV, Ajax, Sparta, Roda en Twente in de beslissende fase van de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie