LEIRIA - Zwitserland en Kroatië kunnen de tickets voor de terugreis vanuit Portugal alvast bestellen. Na het doelpuntloze gelijkspel in de onderlinge wedstrijd in groep B van het Europees kampioenschap (0-0) hebben beide ploegen weinig perspectief meer op een plaats bij de laatste acht.


De Zwitserse doelman steelt de show na een bijna fatale fout

Of de twee kleine voetballanden moeten in de andere groepsduels met de grootmachten Engeland en titelhouder Frankrijk nog wonderen verrichten. Gezien het matige tot zwakke spel in de eerste wedstrijd, zijn Zwitserland en Kroatië daartoe niet in staat. De Kroaten slaagden er zondag zelfs niet in na de rode kaart voor PSV-middenvelder Vogel in de vijftigste minuut tegen tien man een overwicht af te dwingen.

Klinisch

Beide ploegen wisten vooraf dat alleen een overwinning telde. Die wetenschap vertaalde zich niet in uitbundig voetbal. Zowel Zwitserland, met PSV-aanvaller Vonlanthen op de bank, als Kroatië viel gedoseerd aan. Het statische en klinische spel leidde in de eerste helft tot weinig opwinding. Beide teams bleken redelijk aan elkaar gewaagd.

Na een kwartier keerde de Kroatische doelman Butina, de vervanger van zijn geblesseerd naar huis teruggekeerde collega Pletikosa, moeizaam een schot van Frei. Vijf minuten voor de rust verprutste Kroatië een dubbele kans uit een vrije trap. Eerst sloeg doelman Stiel een kopbal van Simunic knap uit zijn doel, waarna de toegesnelde Olic de bal via de lat over het doel kopte.

Vogel

Na de pauze stond Zwitserland snel met tien man. Vogel, die in de eerste helft al in de vijfde minuut geel kreeg, moest na zijn tweede boeking voor een licht vergrijp vertrekken.

Bondscoach Kuhn haalde kort daarop oudgediende Chapuisat naar de kant voor middenvelder Celestini. De bijna 35-jarige spits van Young Boys speelde opnieuw kleurloos. De 102-voudige international heeft nu al 1219 opeenvolgende minuten in de nationale ploeg niet meer gescoord.

Ook tegen tien man bleef het spel van Kroatië krachteloos. Zwitserland hield vrij simpel stand en was via een schot van Huggel zelfs nog dicht bij 1-0. Bondscoach Kuhn schrok alleen nog van enkele vreemde capriolen van doelman Stiel, die ook nog de gele kaart kreeg.