Kobe Bryant heeft de Los Angeles Lakers dichter bij een plek in de play-offs van de NBA gebracht. De 34-jarige vedette leidde zijn ploeg woensdagavond met liefst 47 punten langs Portland Trail Blazers (113-106).

Met nog drie wedstrijden in het reguliere seizoen te gaan, hebben de Lakers nu een kleine voorsprong op Utah Jazz in de strijd om het achtste en laatste ticket voor de play-offs van de Western Conference.

De Lakers hebben een balans van 42 zeges en 37 nederlagen, Jazz staat op 41 zeges en 38 nederlagen.

De wedstrijd was één van de meest veelzijdige in Bryants carrière. Nog nooit eerder had iemand 47 punten, acht rebounds, vijf assists, vier blocks en drie steals in een wedstrijd.

Pau Gasol had 23 punten, zeven assists en negen rebounds, Dwight Howard twintig punten en tien rebounds. Het is de productie die de Lakers op constante basis nodig hebben, willen zij vriend en vijand verrassen door in de eerste ronde van de (mogelijke) play-offs Thunder of San Antonio Spurs te verslaan.

Mavericks

Dallas Mavericks, de NBA-kampioen van 2011, zag de laatste kans op een plek in de knock-outfase vervliegen. Het team van de Duitser Dirk Nowitzki ging voor eigen publiek met 102-91 onderuit tegen Phoenix Suns en kan de Lakers daardoor niet meer achterhalen.

Het is voor het eerst sinds 2000 dat de Mavericks ontbreken in de play-offs van de NBA.

Heat

De Miami Heat krijgen thuisvoordeel zolang ze actief blijven in de play-offs. Woensdag wonnen de Heat van de Washington Wizards (103-98) en daarmee is het team verzekerd van de beste winst-verlies balans in de league. De Heat staan nu op 62 keer winst en zestien keer verlies.

Coach Erik Spoelstra nam de wedstrijd niet al te serieus. Dwyane Wade, LeBron James en Chris Bosh kregen vrij en genoten van de show aan de zijlijn. Zonder hen scoorde Ray Allen 23 punten vanaf de bank. Rashard Lewis maakte zeventien punten, het hoogste aantal van de starters.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.