De wereldvoetbalbond FIFA leeft met de nodige twijfel toe naar het toernooi om de Confederations Cup in juni in Brazilië.

"In operationeel opzicht zal niet alles honderd procent zijn'', weet secretaris-generaal Jerome Valcke nu al. Niet alleen sommige stadions zijn nog lang niet gereed, ook in logistiek opzicht heeft het gastland nog veel werk te verzetten.

Het evenement, met acht deelnemende ploegen, geldt als belangrijkste repetitie voor het WK in Brazilië in 2014.

De Braziliaanse organisatie heeft al één deadline van de FIFA (in december 2012) gemist en zal ook de volgende uiterste termijn voor de afronding van de zes accommodaties voor de Confed Cup komende maandag niet halen.

De FIFA heeft zich daar inmiddels met tegenzin en ergernis bij neergelegd. "Maar aan de deadline voor de WK-stadions in december van dit jaar kan niet worden getornd'', betoogde Valcke. "Van compromissen kan dan geen sprake meer zijn."

Voor de Confederations Cup zijn drie stadions nog niet opgeleverd. In Recife zal de Arena Pernambuco zondag opengaan, In Brasilia daarentegen zijn zo'n vijfduizend bouwvakkers nog dag en nacht in de weer om het Mane Garrincha National Stadium af te werken.

Openingswedstrijd

In het complex van ruim vijfhonderd miljoen dollar (330 miljoen euro) in het hartje van de hoofdstad moet op 15 juni de openingswedstrijd tussen Brazilië en Japan worden gespeeld.

De FIFA maakt zich evenwel de grootste zorgen over het befaamde Maracana in Rio de Janeiro. Het aloude stadion ondergaat alweer voor de derde keer in twaalf jaar een kostbare renovatie.

Op 30 juni staat in deze arena de finale van de Confed Cup geprogrammeerd, maar het complex is nog lang niet af. Ook de toegangswegen rond het stadion moeten nog worden aangelegd.

In tegenstelling tot de FIFA, en ook het IOC voor de zomerspelen van Rio 2016, ligt de Braziliaanse organisatie niet wakker van alle tijdsdruk. "We zijn gewend om alles pas op het laatste moment in orde te hebben'', suste ex-aanvaller Ronaldo, lid van het WK-comité van Rio de Janeiro.