Het Nederlandse Davis Cup-team moet met Oostenrijk zien af te rekenen om te promoveren naar de wereldgroep, het hoogste niveau. Oranje speelt thuis.

Dat bleek woensdag uit de loting voor het landentoernooi, waarbij Nederland ongeplaatst was. De wedstrijden worden van 13 tot en met 15 september gespeeld. 

Het team van captain Jan Siemerink verzekerde zich afgelopen weekend ten koste van Roemenië (5-0) van de barrage.

''Ik ben heel blij dat we weer een promotiewedstrijd hebben afgedwongen. Nu moeten we er een keer doorheen zien te komen'', zei Siemerink toen.

De loting is op papier niet ongunstig, Nederland had ook een land als Spanje of Zwitserland kunnen treffen. 

Melzer

De hoogst geplaatste Oostenrijkse speler is Jürgen Melzer, de nummer 37 van de wereld. 

Melzer is de enige top honderd-speler uit Oostenrijk. Andreas Haider-Maurer is daarna op plek 110 het best geklasseerd.

Nederland beschikt met Robin Haase (53e), Igor Sijsling (71e) en Thiemo de Bakker (97e) over drie spelers uit de mondiale top honderd.

Vorig jaar bereikte Oostenrijk de kwartfinales van het landentoernooi, waarin Spanje veel te sterk was (1-4). De beste prestatie van de Oostenrijkse tennissers is het bereiken van de laatste vier in 1990.

Locatie

Nederland trof Oostenrijk pas één keer, in de beginjaren van de Davis Cup. Oranje won in 1928 op gravel in Den Haag met 3-0 van de Oostenrijkse tennissers. Het is nog onbekend op welke locatie beide landen elkaar in september treffen.

De winnaar komt volgend jaar uit in de wereldgroep, de verliezer moet zich via groep één van de Europees/Afrikaanse zone weer omhoog zien te werken. Oranje kwam in 2009 voor het laatst uit in de hoogste klasse. Vorig jaar moesten de mannen van Siemerink in de play-offs buigen voor Zwitserland.