Red Bull Racing stopt met geven van teamorders

Red Bull Racing stopt met het geven van teamorders. Mark Webber en Sebastian Vettel hebben voortaan de volledige vrijheid om de strijd met elkaar aan te gaan. 

Dat kondigt Red Bull-adviseur Helmutt Marko aan in de aanloop naar de Grand Prix van China die zondag verreden wordt. ''Stalorders worden bij ons niet meer gegeven'', zegt hij in Sport Bild.

In de slotfase van de Grand Prix van Maleisië veroorzaakte Vettel een rel door de teamorders te negeren en Webber in te halen. De Duitse wereldkampioen had opdracht gekregen achter zijn teamgenoot de race te beëindigen, maar wilde extra WK-punten pakken.

Webber was woedend. De Australiër toonde Vettel nog tijdens de race de middelvinger en haalde na afloop verhaal. Vettel bood enige tijd daarna zijn excuses aan. 

Het schrappen van de toch al omstreden teamorders lijkt een besluit van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz. Marko: ''Meneer Mateschitz was zeer boos.''

Na twee races gaat Vettel met veertig punten aan de leiding in de stand. Lotus-rijder Kimi Raikkonen heeft er 31, gevolg door Webber met 26.

Tip de redactie