Clarence Seedorf is ontsnapt aan een zware straf. De tuchtcommissie van de Braziliaanse voetbalbond besloot de middenvelder van Botafogo voor één wedstrijd voorwaardelijk te schorsen naar aanleiding van zijn curieuze rode kaart in het duel met Madureira van vorige maand.

De Nederlander kan woensdag in het treffen met Friburguense al weer aantreden met Botafogo

Seedorf had maximaal voor twaalf duels geschorst kunnen worden voor 'gedrag dat indruist tegen de ethiek van de sport' en het 'beledigen van de arbiter'.

De middenvelder van Botafogo weigerde in de slotfase het veld te verlaten op de plaats waar de scheidsrechter dat wilde. Het leverde hem een gele kaart op. Toen hij daarna in discussie ging met de arbiter liep hij opnieuw tegen een kaart aan. Seedorf ging daarna alsnog met rood langs zijn eigen weg van het veld.

Respect

Tijdens de hoorzitting verklaarde Seedorf dat hij wel degelijk respect had voor de scheidsrechter. "Er was sprake van een communicatieprobleem. Ik denk dat de moeilijkheid van de Portugese taal ook niet hielp."

"Ik ben bij een wissel nog nooit aan de andere kant van het veld gegaan, dat probeerde ik de arbiter ook uit te leggen. Ik wilde hem zeker niet beledigen."

Seedorf overweegt nog in beroep te gaan tegen de straf omdat hij vindt dat hij vrijgesproken had moeten worden.

De Nederlander werd pas eenmaal eerder in zijn lange loopbaan van het veld gestuurd, als speler van AC Milan in april 2006 in een wedstrijd tegen Messina.