Technisch directeur Jacco Verhaeren maakte bij de Swim Cup bekend dat er bij de wereldkampioenschappen in juli een vrouwenestafetteploeg op de 4x100 meter vrij actief zal zijn. "Ik schat ons in op top vijf-niveau, met uitzicht op een medaille."

De Nederlandse vrouwen verdedigen in Barcelona de wereldtitel op de 4x100 meter vrije slag. Vorig jaar pakte de ploeg zilver op dit onderdeel bij de Spelen van Londen, waar het voor die tijd olympisch goud en twee wereldtitels pakte.

Maar de Golden Girls zijn niet meer. Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder zijn gestopt. Daarnaast heeft Inge Dekker een grote trainingsachterstand, zij komt ook niet in actie op de estafette bij de WK. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn wel gewoon van de partij. De ploeg wordt verder aangevuld met Elise Bouwens, Ilse Kraaijenveld, Maud van der Meer en Esmee Vermeulen.

Verhaeren: "We moeten niet kijken naar de laatste jaren. We zijn nu outsider. We hebben met Ranomi en Femke natuurlijk twee heel goede zwemsters voor de estafette. Maar een paar andere heel snelle zwemsters zijn er niet meer bij. Maar we hebben talenten op de vrije slag. Dat zij op de WK in actie kunnen komen is goed voor hun ontwikkeling."

Kromowidjojo

Verhaeren stopte na de Spelen als zwemcoach om zich volledig te focussen op zijn functie als technisch directeur. Bij de Swim Cup zag hij zijn voormalige pupil en olympisch kampioene Kromowidjojo als tweede aantikken op de 100 vrij.

"Ik heb een fantastische race gezien. Ranomi deed niet veel fout. Vergeet niet dat Sjöström ook al eens 53,0 heeft gezwommen. En Ranomi is nog maar vier maanden aan het trainen, dan kun je niet meteen weer zo goed zijn als op de Spelen. Ze weet dat ze hier niet op haar beste niveau is. Ik zie deze tweede plaats ook zeker niet als een wake-upcall, ze is in voorbereiding op de WK. Dit is onderdeel van het plan."