Fabian Cancellara heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 32-jarige Zwitser versloeg de Belg Sep Vanmarcke van Blanco Pro Cycling in een sprint-à-deux. Vorige week won Cancellara al de Ronde van Vlaanderen.

Niki Terpstra sprintte op ruim een halve minuut naar de derde plaats, voor de Belg Greg Van Avermaet en de Fransman Damien Gaudin. Sebastian Langeveld legde beslag op de zevende plek en Lars Boom werd veertiende.

Het is al de vijfde keer deze eeuw dat een renner zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix in hetzelfde seizoen op zijn naam schrijft.

Zelf slaagde Cancellara hier al in 2010 in. Peter Van Petegem won de 'dubbel' in 2003 en Tom Boonen zorgde voor het huzarenstukje in 2005 en 2012.

Stoffig

Om 10.20 uur begonnen 198 renners onder frisse omstandigheden aan de derde voorjaarsklassieker (na Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen) van 2013. Het zou de hele dag droog blijven. Wel was het een stoffige editie van de 'Hel van het Noorden'.

Na een razendsnelle openingsfase ontstond vlak voor het beruchte Bos van Wallers een kopgroep van vier man: Gert Steegmans, Mathew Hayman, oud-winnaar Stuart O’Grady en Clément Koretzky. De passage van het Bos zorgde voor weinig schade in het peloton, wel werd de achterstand op de leiders flink teruggebracht.

De opeenvolging van kasseistroken zorgde voor een schifting in de kopgroep. Steegmans en Hayman hielden stand en kregen gezelschap van eerst Michael Schär en later Gaudien, die succesvol de sprong vanuit het peloton waagden.

Uitdunning

Op vijftig kilometer van de meet werd de grote groep rap uitgedund door een versnelling van Cancellara. Mede hierdoor werden ook de koplopers gegrepen. Na de strook van Mons-en-Pévèle reden nog slechts dertien coureurs van voren, onder wie Lars Boom, Langeveld en Terpstra.

Onder impuls van Stijn Vandenbergh werd een kopgroep van vier man geformeerd. De Belg kreeg Blanco-renner Vanmarcke, Langeveld en Gaudin met zich mee. Cancellara wachtte nog even af alvorens op dertig kilometer van de aankomst te versnellen. In één ruk vond hij de aansluiting met de renners die voor hem reden, op Vandenbergh en Vanmarcke na.

Beide Belgen werkten goed samen, maar moesten toch toestaan dat Cancellara zich vooraan meldde, na opnieuw een verwoestende aanval. Vanuit de groep achtervolgers kon alleen Stybar het tempo van de ontketende Zwitser volgen.

Pech Stybar

Op de zeer zware strook van Carrefour de l'Arbre moest Vandenbergh een kruis zetten door zijn podiumambities nadat hij bleef haperen achter een toeschouwer. Doordat even later ook Stybar van voren wegviel (hij reed met zijn voorwiel in een put), bleven alleen Cancellara en Vanmarcke over.

De Zwitser probeerde vlak voor de finish nog weg te rijden van zijn metgezel, maar de Belg gaf geen krimp. In het velodroom in Roubaix maakte Cancellara het karwei alsnog af, na een spannende sprint.