Jens Toornstra heeft FC Utrecht zondagmiddag langs zijn oude ploeg ADO Den Haag geschoten. De middenvelder maakte in De Galgenwaard het enige doelpunt: 1-0.

De middenvelder van de Domstedelingen verschalkte in de 71e minuut op aangeven van captain Nana Asare de Haagse goalie Gino Coutinho.

Toornstra maakte afgelopen winterstop na drieënhalf seizoen de overstap van Den Haag naar Utrecht.

De thuisclub begon aardig aan het duel, mede door de inbreng van Cedric van der Gun. Het leidde echter hooguit tot twee kleine kansjes voor Jacob Mulenga, die niet werden benut. Via de 'kluts' kreeg ook Toornstra nog een mogelijkheid. Hij botste echter op Coutinho.

Halverwege het eerste deel kreeg ADO meer grip op het gebeuren. Na een fraai uitgespeelde aanval had Santi Kolk een grote kans, maar hij stuitte op Robbin Ruiter in het Utrechtse doel.

Even later was Mike van Duinen dicht bij de openingstreffer. Zijn kopbal werd kundig onder de lat weggetikt door Ruiter.

Kali

Bij Utrecht was coach Jan Wouters al een beetje bezig met het volgend seizoen. Zo liet hij de vertrekkende Anouar Kali op de bank, om eens een andere speler de kans te geven zich aan te dienen. Ook Edouard Duplan werd buiten de opstelling gelaten.

Tommy Oar en Johan Mártensson waren wel van de partij. ADO voelde het gemis van Danny Holla zwaar, de topscorer én aanvoerder van de club.

Utrecht had het behoudens de openingsfase aanvankelijk moeilijk met de tegenstander. Het spel was vaak slordig en ondanks de goede klassering leek het echte vertrouwen wat te ontbreken, een tendens die zich al een paar duels lijkt af te tekenen.

Dat gaf ADO de kans te groeien in de wedstrijd. Bij rust had de formatie van coach Maurice Steijn gezien het spelbeeld eigenlijk op voorsprong moeten staan.

Toornstra

Na de hervatting deed Utrecht het beter. Van der Gun speelde zichzelf vrij, maar schoot onbeheerst naast. Toornstra kreeg opnieuw een kans, maar vond eerst nog de als altijd betrouwbare Ruiter op zijn weg.

In de 72e minuut scoorde de speler toch, na goed voorbereidend werk van Mark van der Maarel en Nana Asare.

In de slotfase was Van Duinen nog het dichtst bij de gelijkmaker. Hij zag zijn inzet door Van der Maarel net voor de lijn weggehaald.

Verhoeven

Bij de thuisploeg maakte Jeroen Verhoeven tien minuten voor tijd zijn debuut. De sluitpost kwam de geblesseerde eerste doelman Ruiter vervangen.

Het elftal van Wouters komt door de zege in punten weer op gelijke hoogte op met FC Twente, dat de vijfde plaats bezet.

ADO Den Haag, dat bezig is aan een mindere reeks, blijft voorlopig op de achtste plek steken met evenveel punten als NEC, dat later op zondag nog in actie komt tegen AZ.