PSV heeft zaterdagavond in een matig duel moeizaam gewonnen bij hekkensluiter Willem II: 1-3.

Mark van Bommel bracht de Eindhovenaren kort voor rust op voorsprong met een schot van afstand. Jordens Peters maakte bijna tien minuten na de pauze gelijk toen hij de aanvoerder van PSV aftroefde in de lucht.

De ploeg van coach Dick Advocaat moest even vrezen voor kostbaar puntenverlies totdat Ola Toivonen toesloeg in de 76e minuut. Kort daarna zorgde Timothy Derijck voor de beslissing.

PSV nestelt zich door de winst weer naast Ajax en Vitesse aan kop van de ranglijst. De Amsterdammers spelen zondag nog tegen Heracles. PSV ontvangt Ajax volgende week in het Philips Stadion.

Brutaal

Een week voor de cruciale topper leek Willem II de ideale tegenstander voor PSV om het broze zelfvertrouwen wat op te krikken. Het kostte de Eindhovense titelkandidaat echter grote moeite om de nummer achttien van de eredivisie op de knieën te krijgen.

Het elftal van Advocaat slaagde er geen moment in de wedstrijd in Tilburg te domineren. Zelfs kansen creëren ging PSV moeilijk af.

Willem II nam in de beginfase zelfs brutaal het initiatief, wat leidde tot een kans voor Aurélien Joachim die de bal over het doel kopte. PSV had het in de openingsfase ook moeilijk met de snelle Virgil Misidjan, die een paar keer gevaarlijk doorkwam over de vleugels.

Na een kwartier kregen de Eindhovenaren controle over de wedstrijd, maar daarmee was ook alles gezegd. Slechts twee uitgespeelde kansen kreeg PSV in de eerste helft, maar Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum schoten in kansrijke positie naast.

Onzichtbaar

Het was Van Bommel die in blessuretijd van de eerste helft dan toch de ban brak. De middenvelder haalde van zo'n 25 meter uit en zag de bal met een stuit langs doelman David Meul vliegen: 0-1. Bevrijdend werkte die treffer echter niet voor PSV omdat het amper tien minuten later weer gelijk was.

Zonder al te veel overtuiging gingen de bezoekers daarna wederom op zoek naar een noodzakelijk doelpunt. Het was veelzeggend dat het meeste gevaar bij PSV kwam uit vrije trappen. De aanvallers Wijnaldum, Lens en Tim Matavz bleven namelijk allemaal onzichtbaar.

In het laatste kwartier trokken de Eindhovenaren de wedstrijd met hangen en wurgen toch nog naar zich toe. Eerst schoot Toivonen raak op aangeven van invaller Memphis Depay, Timothy Derijck maakte er koppend 1-3 van.