Wilfried Bony heeft zaterdagavond wederom zijn waarde bewezen voor Vitesse door zijn ploeg met twee goals langs NAC Breda te loodsen: 3-0.

De Ivoriaan opende de score in de 28e minuut met een knappe kopbal. Vlak na rust verdubbelde Renato Ibarra de marge met een schot waarbij Jelle ten Rouwelaar er niet goed uitzag.

Bony maakte even later zijn tweede door de bal hard achter de doelman van NAC te schieten.

Vitesse steeg dankzij de zege naar de tweede plaats op de ranglijst met evenveel punten als Ajax, maar moest die vlak daarna alweer teruggeven aan PSV. De Amsterdammers spelen zondag thuis tegen Heracles Almelo.

Janssen

Het was de zevende opeenvolgende zege voor de Arnhemmers, die sinds het gelijkspel tegen PSV begin februari geen punt meer afgaven. Het was het achtste opeenvolgende duel waarin Bony scoorde, nog geen record.

Tegen het behoudende NAC, tegen wie het sinds de winterstop moeilijk voetballen is, had Vitesse het geduld opgebracht te wachten op het moment van Bony. Voor de openingstreffer kende de thuisclub eigenlijk geen gevaarlijke momenten.

Dat had ook te maken met de absentie van Theo Janssen. De man die doorgaans de openingen vindt, zat wegens een schorsing van de tibune toe te kijken. Patrick van Aanholt ontbrak nog wegens een blessure.

Controle

De eerste kans was zelfs voor NAC. Al na vier minuten brak Rick ten Voorde door, maar zijn lob over doelman Piet Velthuizen was te zacht zodat Jan-Arie van der Heijden kon opruimen. Verder gebeurde er relatief weinig. In de Bredase defensie leek Eric Botteghin de controle over Bony te hebben. Na een klein half uur bleek dat toch niet helemaal het geval.

De treffer gaf Vitesse nog meer rust en overtuiging. Meteen na het doelpunt van Bony schoot Kakuta op de lat. Kort na de hervatting viel de min of meer definitieve beslissing. Ibarra schoot na een solo hard raak: 2-0.

Even later zorgde Bony met een doffe knal voor 3-0, nadat hij na een lange rush weer eens niet van de bal te krijgen was. Daarna restte Vitesse weinig anders dan de wedstrijd rustig uit te spelen. Dat deed de club dan ook.