ROTTERDAM - Geheel in strijd met de historie weet het Nederlands voetbalelftal zich steeds beter raad met vriendschappelijke interlands. Oranje heeft na de verdiende zege op Spanje (1-0) al bijna drie jaar geen oefenduel meer verloren. Het nut van de testwedstrijden laat echter steeds meer naar zich raden.

Toeschouwers, spelers en bondscoach werden ook woensdagavond op het verjaardagspartijtje van de 65-jarige Kuip nauwelijks iets wijzer. Natuurlijk probeerde Dick Advocaat er na afloop nog iets van te maken. Met een lach op zijn gezicht stapte de bondscoach na afloop van de weinig aantrekkelijke interland de perszaal van het Rotterdamse stadion binnen.

Hij constateerde terecht dat zijn ploeg het vriendschappelijke duel nagenoeg vanaf de eerste tot de laatste minuut had gedomineerd. Tegen een land dat zich toch vrij eenvoudig plaatste voor het wereldkampioenschap.

Oranje, zo analyseerde Advocaat keurig, had nauwelijks kansen weggegeven en een handvol goede mogelijkheden gecreëerd. Jammer dat alleen Frank de Boer in de 32e minuut met een kopbal wist te scoren. Het duel bood voor de tevreden bondscoach echter voldoende aanknopingspunten voor de toekomst. "We hebben gewonnen van een land dat wel naar het WK gaat. Dat telt."

Nauwelijks wijzer

In werkelijkheid is de overwinning echter voornamelijk leuk voor de statistieken. Ook in de tweede interland sinds zijn rentree als bondscoach kan Advocaat nauwelijks wijzer zijn geworden. Oranje trainde maandag slechts een half uurtje. De laatste test voor de wedstrijd duurde een dag later drie kwartier langer. Nieuwe spelers waren niet uitgenodigd. De meesten van de Nederlandse basiself tegen Spanje voetbalde al op het WK in 1998 met elkaar.

Zoals tijdens veel vriendschappelijke duels deed eigenlijk alleen de eerste helft er toe. Na rust verschenen maar liefst dertien nieuwe spelers op het veld. De vele wissels gaven het duel een rommelig karakter. Het publiek loopt ook al niet warm voor vriendschappelijke wedstrijden. In De Kuip zaten ruim twintigduizend toeschouwers. Minimaal de helft was Spanjaard of verscheen op uitnodiging.

Kluivert de beste

Daarbij lieten de spelers van Oranje weinig nieuws zien. Kluivert was als schaduwspits opnieuw de beste man van het veld. Hasselbaink blinkt uit in elke clubcompetitie waarin hij speelt maar is geen Van Nistelrooy. Makaay kon de geblesseerde Ronald de Boer en Zenden als rechtsbuiten niet doen vergeten. De speler van Deportivo rendeert alleen als centrumaanvaller.

Tegenstander Spanje maakte een weinig gemotiveerde indruk. Spits Morientes kreeg in de vijfde minuut een enorme mogelijkheid voor de openingstreffer. Hij schoot echter gehaast over. Het was de enige goede kans van de bezoekers in de hele wedstrijd. Bondscoach Camacho geloofde het ook wel.

Begrip

Hij toonde begrip voor het drukke programma van de Spaanse clubs die onder meer nog met drie deelnemers in de Champions League zijn vertegenwoordigd. De trainer van Spanje wisselde na rust zeven veldspelers en gunde Capi en Tico voor het eerst speeltijd.

Nederland leidde toen al met 1-0 door het twaalfde doelpunt van recordinternational (93) Frank de Boer in de 32e minuut van de wedstrijd. Advocaat maakte gebruik van al zijn zeventien overgebleven spelers. De bondscoach heeft nog twee oefenwedstrijden de tijd om het potienteel aan internationals te inventariseren. Na duels tegen de Verenigde Staten en Noorwegen wacht het echte werk. Pas tijdens de EK-kwalificatieduels zal blijken waar het Oranje van de nieuwe bondscoach echt staat.

/SPORTFrank de Boer tevreden over mentaliteit