“Louis van Gaal,” zo zei Toon van Driel onlangs in het AD, “dat is veruit de gekste man die er rondloopt in de voetballerij. Alleen die balkonscène al, met dat hysterische geschreeuw, daar zou ik hele albums mee kunnen vullen.”

Door Hendrik Meijnders

Ook over Edwin van der Sar (“Een slaappil met grote oren”) en Guus Hiddink (“Hij kan niet zoveel hoor. Guus is dol op geld, maar verder?”) heeft hij een weinig genuanceerde mening.

Veertig jaar geleden bood Van Driel zijn nu legendarische strip Knudde aan bij het AD, de krant waar hij tot vandaag de dag werk aan levert.

De verantwoordelijken van toen, het werden de zieners van later; de eerste afleveringen staan kwalitatief in geen verhouding tot het daaropvolgende werk.

Het jubileum is de reden van deze uitgave, waarin het ontstaan en de avonturen van Jaap en Dirk afgewisseld worden met de biografie van de tekenaar.

Filmscript

Dat levensverhaal, wat binnenkomt als een verrassing, leest overigens als een filmscript. De bijbehorende synopsis: een moeilijke jeugd, veel afwijzingen, jong getrouwd, meerdere huwelijken én kinderen, een kortstondige loopbaan als KLM-steward, gevolgd door een emigratie naar Amerika en een opvallende carrière in de Nederlandse muziekscène.

Pas daarna kwam het succes voor de man die met zijn 'ziekelijke hang naar erkenning' heeft leren leven. Terugkerende scene in de Van Driel-rolprent; ellenlang gedoe over (te vroeg) afgestane rechten van de uit zijn brein ontsproten creatie aan een uitgeverij met bijbehorende financiële schade van dien.

Anti-helden

De definitie van de strip Knudde is even kort als duidelijk en zelfs bekend bij de niet-kenner: een stelletje anti-helden wars van glamour. Het was pas later dat Van Driel, groot voetballiefhebber, dit dna ging combineren met de actualiteit. Zonder aanzien des persoon, want: "Het voetbal zit vol met idioten."

Zijn arbitraire visie: "Knudde spreekt de waarheid." Een onvolledig overzicht van het daarop volgende oeuvre: 'Tikkie Trug', tientallen albums, een tekenfilm te zien tot in Japan en een eigen tijdschrift. En wie dat wilde kon aan Knudde-ijsjes likken als ook op Jaap- en Dirk-winegums kauwen.

Stamgasten

Voor de niet-sportliefhebber creëerde Van Driel 'De Stamgasten', nu en dan een blauwdruk van z'n eigen leven dat soms aardig overhoop lag. Zo zijn er meer creaties, de een succesvoller dan de ander.

Ook de historie hiervan is uiteengezet. Voor de liefhebber. Knudde blijft namelijk voor altijd het kloppend hart van de man die bij gebrek aan tijd ooit zijn bijdrage met bijna alleen mist aanleverde (tot grote tevredenheid van zijn fans).

Zijn credo, op weg naar een halve eeuw onuitputtelijke lulligheid (copyright AD), kan zo in het steen worden gebeiteld: 'Het beste komt morgen.' Het is een fijne verklaring van het jarenlange voortdurende succes.

Cijfer: 7,5

40 jaar FC Knudde
Uitgever: Trichis / Kick Uitgevers
ISBN-nummer: 978-94-915-5507-7
Auteur: Wilfred Legebeke
Pagina’s: 207
Prijs: 19,90 euro