PORTO - Vrolijk begon het, treurig werd het. Het openingsfeest van het EK voetbal in Portugal mondde voor het gastland uit in een deceptie. De missie richting de eerste grote internationale titel werd danig beschadigd door een vooraf waarschijnlijk te licht opgevatte tegenstander. Griekenland verraste de Portugezen volledig in stadion Dragao in Porto: 1-2.


Portugal slaagde er niet in de Grieken in problemen te brengen

Slechts weinigen hadden rekening gehouden met Griekenland. De Portugezen zelf waarschijnlijk al helemaal niet. De Grieken waren in de kwalificatiefase desondanks moeilijk te verslaan geweest. Nadat de ploeg van de Duitse trainer Rehhagel de eerste twee duels had verloren, won Griekenland de volgende zes kwalificatiewedstrijden allemaal met 1-0 of 2-0.

Karagounis

Portugal, dat het zich kon veroorloven sterren als Cristiano Ronaldo, Deco en Nuno Gomes op de bank te houden, zou een maatje te groot moeten zijn voor Griekenland. De waarheid bleek anders. Vanaf het begin moest Portugal oppassen. Al in de eerste minuut kreeg het een waarschuwing, maar Charisteas maaide over de bal heen. Zes minuten later deed Karagounis het een stuk beter, door van afstand raak te knallen. Het was het 350e doelpunt in de historie van de eindronde van het EK.


De teleurstelling is op de Portugese gezichten af te lezen

Portugal slaagde er absoluut niet in de Grieken in problemen te brengen. De ploeg van de Braziliaanse trainer Luiz Felipe Scolari was machteloos. Scolari haalde in de rust Rui Costa naar de kant ten faveure van spelverdeler Deco van FC Porto. Christiano Ronaldo kwam eveneens in het veld, voor Simao. De invallers deden het aardig, maar Ronaldo deed zijn ploeg aanvankelijk geen goed.

Strafschop

De vleugelspeler van Manchester United trapte in het eigen strafschopgebied verdediger Seitaridis op de voeten, waarna de Italiaanse scheidsrechter Collina niets anders kon doen dan een strafschop toewijzen. Basinas schoot onberispelijk raak, 2-0.

Onder impuls van Ronaldo, Deco en Figo trachtte Portugal daarna de Grieken terug te dringen. Dat lukte nog wel, maar het bleek te veel gevraagd om goede kansen te creëren. Meermalen belandde een voorzet van Ronaldo bij de tweede paal in niemandsland. Dat Ronaldo uiteindelijk zijn ploeg voor een zwaardere nederlaag behoedde door uit een corner raak te koppen, deed niet meer ter zake.

Die goal, ver in blessuretijd, was ruim onvoldoende om de montere Grieken ongerust te krijgen. Voor hen is het toernooi al haast geslaagd.