Robin Haase heeft Nederland op een 1-0 voorsprong gezet in het Davis Cup-duel met Roemenië.

Bekijk de samenvatting van de partij tussen Haase en Ungur

Haase was vrijdag in de eerste enkelpartij in vier sets te sterk voor Adrian Ungur, de nummer 124 van de wereld: 6-4, 6-4, 3-6 en 6-3.

Haase begon sterk aan het duel in Brasov. De Nederlander benutte bij de stand van 1-1 in games zijn tweede breakpunt en dat bleek genoeg voor setwinst: 6-4.

Het tweede bedrijf kende een vergelijkbaar scenario. De solide spelende Haase plaatste al in de eerste servicegame van Ungur de break en stond die voorsprong niet meer af: 6-4.

De Roemeen, die in de eerste twee sets veel onnodige fouten maakte, begon in de derde set beter te spelen en wist mede daardoor voor het eerst door de service van Haase te gaan. Die voorsprong bleek voor Ungur voldoende om de stand op 2-1 in sets te brengen.

Haase stelde in het vierde bedrijf orde op zaken. In zijn eigen servicegames kwam de Hagenaar nauwelijks meer in de problemen en bij de stand van 4-3 plaatste hij de beslissende break.

Het betekende voor Haase zijn vijftiende zege in het enkelspel in de Davis Cup.

Vrijdagmiddag staat de tweede partij van de ontmoeting op het programma. Igor Sijsling neemt het dan op tegen de Roemeense kopman Victor Hanescu.

De winnaar van de ontmoeting speelt in september een play-offduel voor promotie naar de wereldgroep.