Chelsea is hard op weg naar de halve finales van de Europa League. De Londense ploeg won donderdag voor eigen publiek met 3-1 van Roebin Kazan, wat de huidige houder van de Champions League een uitstekende uitgangspositie voor de return in Rusland verschaft.

Stadgenoot Tottenham Hotspur is lang zo ver nog niet. Het Zwitserse FC Basel kwam in Engeland verrassend tot 2-2.

Chelsea had weinig moeite met Roebin. Fernando Torres frommelde al snel de 1-0 binnen en Victor Moses schoot na een half uur de 2-0 in de kruising.

De Russen kwamen voor rust echter terug in de wedstrijd. John Terry kreeg in het eigen strafschopgebied de bal tegen zijn arm, waarna de bal op de stip ging. De Israëliër Bebras Natcho benutte het buitenkansje: 2-1.

Torres, die vanwege een gebroken neus met een masker speelde, bracht de marge in de 70e minuut weer op twee, door een voorzet van Juan Mata hard binnen te koppen.

Bale

De Spurs stonden tegen Basel voor eigen publiek al na een half uur op een 2-0-achterstand. Dat was niet onverdiend, aangezien de Zwitsers prima speelden.

Via doelpunten van Valentin Stocker, die de rebound van een prima aanval binnen tikte, en Fabian Frei (kopbal) werd dat overwicht in de score uitgedrukt. Emmanuel Adebayor deed vlak voor rust iets terug voor de Spurs.

De goal van de spits uit Togo was voor de thuisclub het teken om na rust beter voor de dag te komen. De ploeg herstelde de achterstand vrij snel via de IJslander Gylfi Sigurdsson. Die haalde van grote afstand uit en zag zijn schot in het dak van het doel belanden: 2-2.

De Engelsen kregen in de slotfase nog een extra tegenvaller te verwerken, omdat sterspeler Gareth Bale met een naar het zich liet aanzien zware enkelblessure werd afgevoerd.