Eufemiano Fuentes heeft jarenlang sporters met verboden prestatiebevorderende middelen behandeld omdat hij hen wilde behoeden voor de gevolgen van zware trainingen en een overvolle wedstrijdkalender.

"Sporters kunnen hun lichaam enorm beschadigen. Dat wilde ik voorkomen", laat de Spaanse dopingdokter donderdag optekenen in de krant Marca.

Fuentes, die in 2006 werd gearresteerd en de afgelopen maanden terecht moest staan, wil niet zeggen of zijn activiteiten vielen onder de noemer van het 'toebrengen van doping'.

"Doping? We hebben het over gebeurtenissen die zich afspeelden toen er nog geen antidopingwet bestond in Spanje. Het is mogelijk dat het sportdoping was, maar ik zou het eerder therapeutische doping willen noemen, om nog grotere schade te voorkomen."

Naar eigen zeggen handelde Fuentes niet uit financiële, maar uit altruïstische motieven. "Je kunt doping ook op de verkeerde manier gebruiken en dan kan het grote consequenties hebben. Ik bekommerde me echter om de gezondheid van de atleten. Ik wilde ze beschermen."

Niet schuldig

Om juridische redenen beantwoordde de gynaecoloog geen vragen over het proces in Operación Puerto.

Fuentes kan een maximale straf van twee jaar cel krijgen. Op de vraag of hij erover twijfelde om volledige openheid van zaken te geven om zo een minder zware sanctie te krijgen, antwoordde hij: "Je werkt alleen met de autoriteiten samen als je iets hebt gedaan dat verkeerd is. Maar ik voel me niet schuldig."

Volgens Fuentes zijn er veel mensen ten onrechte in verband gebracht met de dopingzaak. "Alberto Contador bijvoorbeeld. Dat zei ik al in 2006 tijdens een radioprogramma. Dat staat op tape en dat ik bevestig ik vandaag opnieuw."