Tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn gaat per direct aan de slag als bondscoach bij de roeibond. De 52-jarige oud-roeier gaat de junioren begeleiden en een programma opzetten om jonge talenten beter op te sporen.

"Ik moet er vooral voor zorgen dat meer junioren gaan roeien", laat Florijn donderdag aan NUsport weten. "Ik ga daarom bij scholen langs om te zien wie er in potentie later op wereldniveau kan roeien."

Florijn won samen met Nico Rienks in de dubbel-twee goud bij de Spelen van Seoul in 1988. Acht jaar later maakte hij deel uit van de Holland Acht die in Atlanta naar het goud roeide.

"Ik ben zelf ook vanuit het juniorenroeien bij de selectie gekomen. Helaas merken we dat er nu te weinig doorstroming is van de junioren naar de boten die naar de WK's en de Spelen gaan", aldus Florijn, die van een problematische ontwikkeling spreekt.

Kriebelen

"Mijn voornaamste doelstelling is het volume te vergroten. Nu zijn er rond de drieduizend jongeren die roeien. Dat wil ik verhogen naar tienduizend. Om dat te bereiken gaan we in samenwerking met sponsor Aegon met ergometers naar de scholen toe om te kijken of we scholieren kunnen interesseren in het roeien."

Volgens Florijn, die stelt door zijn oude bootgenoot Rienks te zijn voorgedragen bij de bond, begon het te kriebelen in aanloop naar de Spelen van Londen toen vooral rondom de Holland Acht de nodige problemen ontstonden met de Italiaanse bondscoach Antonio Maurogiovanni en de Australiër Dave McGowan.

"Ik heb toen contact gezocht met Nico", beschrijft Florijn de periode waarin Maurogiovanni aan de kant werd geschoven en Rene Mijnders terugkeerde als bondscoach. "Wij hebben aan een woord genoeg om elkaar te begrijpen en we zagen meteen wat er aan de hand was. En belangrijker: wat je eraan kan doen. Toen wilde ik ook wel aan de slag."

Wijsneus

Toch bepleit de tweevoudig olympisch kampioen terughoudendheid in de aanstelling van veteranen als bondscoaches. "Ik vind het een goede ontwikkeling dat er nu steeds meer oud-roeiers als mijzelf en Nico bij de bond worden gehaald. Natuurlijk liep er met Mijnders, Jan Klerks en Mark Emke ook al de nodige ervaring rond. Maar je moet er geen blauwdruk van maken."

"Ik ben zelf altijd heel terughoudend geweest om het coachen in te gaan, want voordat je het weet ben jij die wijsneus langs de kant met twee gouden medailles die alles beter weet. Je kan daarom beter wachten op een nieuwe generatie en niet met jongens gaan werken waarmee jezelf in de boot hebt gezeten."

Florijn slaat meerdere generaties over en wil graag met de volgende naar de Spelen van 2020 of zelfs 2024 toewerken. "Dat zou natuurlijk het mooist zijn, dat de talenten die ik nu scout de groep vormen die over een jaar of tien naar de Spelen gaat."