Henk ten Cate is de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam. Hij is donderdagmiddag gepresenteerd op Het Kasteel. Ten Cate gaat tot het einde van het seizoen op pro-deobasis aan de slag bij de club die maandag zijn 125-jarig jubileum vierde.

Sparta hoopt onder Ten Cate promotie naar de eredivisie te bewerkstelligen.

De Rotterdamse club ontsloeg eerder deze week trainer Michel Vonk vanwege de matige prestaties van de laatste weken.

Met vijf punten achterstand op koploper Helmond Sport staat Sparta momenteel derde. De club heeft echter wel twee wedstrijden minder gespeeld dan Helmond.

Uitdaging

Vrijdag speelt Sparta tegen Dordrecht. De dag erna leidt Ten Cate voor het eerst de training. De trainer, die binnenkort op Ibiza gaat wonen, zei dat het uitgesloten is dat hij ook het volgend seizoen nog actief is op het Kasteel.

''In beginsel heb ik besloten nooit meer op het veld te gaan staan'', lichtte Ten Cate toe. ''Alleen als zich iets zou aandienen dat ik heel leuk vind. Sparta is die uitdaging geworden. Maar ik maak het seizoen af, dat is het dan.''

Het was geen clubliefde die hem dreef. Ten Cate: ''Zo lang heb ik hier in het verleden niet gewerkt. Het is meer de liefde voor mensen die ik hier heb leren kennen. Eén van hen, een echte Spartaan, is overleden. Op deze manier kan ik misschien een laatste eer bewijzen.''

Ten Cate (58) werkte eerder voor Vitesse, NAC Breda, Ajax, FC Barcelona, Chelsea en Panathinaikos, Al Ahli en Umm Salal.

Zijn laatste club was het Chinese Shandong Luneng Taishan.

Bekerfinale

Ten Cate was ook al eerder werkzaam bij Sparta, tussen 1995 en 1997. In 1996 loodste hij de Rotterdammers naar de bekerfinale, waarin PSV met 5-2 te sterk bleek.

In dat jaar werd Sparta zesde in de eredivisie.