Een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse wielerploegen en de wielrenunie KNWU heeft geen nieuwe dopingbekentenissen opgeleverd.

De profploegen Blanco, Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM hadden als gevolg van een dopingconvenant al hun medewerkers een vragenlijst voorgelegd.

Doel was de erkenning en het in kaart brengen van de dopingproblematiek, zodat de teams zich weer met een schone lei op de toekomst kunnen richten.

De Nederlandse dopingautoriteit heeft alle ingevulde vragenlijsten verzameld. Van de oud-renners Grischa Niermann en Rudi Kemna was al bekend dat zij tijdens hun actieve carrière doping gebruikt hadden. Zij maakten dat al eerder openbaar.

Dat geldt ook voor onder anderen Michael Boogerd, maar hij is momenteel niet in dienst van een Nederlandse wielerploeg.

Niermann werkt als ploegleider voor de KNWU, Kemna, die zijn bekentenis deed in NUsport magazine, vervult die rol bij Argos-Shimano. Beiden werden zoals afgesproken voor een halfjaar geschorst.

Waarheid

Renners en oud-renners die in het kader van dit onderzoek dopinggebruik bekenden, zouden er met een relatief lichte straf vanaf komen.

''Met het overdoen van de screening hebben we personeelsleden tot 1 april de kans gegeven hun verhaal te doen onder gunstigere voorwaarden dan de regels in het arbeidscontract'', verklaart ploegbaas Daan Luijkx van Vacansoleil-DCM.

''Alle medewerkers waren zich er ten volle van bewust dat ze hiermee een unieke kans kregen. Dat feit geeft ons het vertrouwen dat de verklaring van gedrag naar waarheid is ingevuld."

Blanco

Namens Blanco, het voormalige Rabobank, zegt algemeen directeur Richard Plugge dat bij zijn team eveneens geen bekentenissen zijn gedaan.

''We willen de waarheid weten om op een goede manier het verleden af te sluiten. In een formeel gesprek hebben we daarom iedereen daarover vragen gesteld. We hebben dat gedaan vanuit vertrouwen in onze mensen en vanuit de wetenschap dat deze aanpak breed wordt gedragen binnen de ploeg.''

''Het gaf ons tevens de gelegenheid de visie van Blanco goed over het voetlicht te brengen bij renners en medewerkers. Iedereen heeft zijn antwoorden gegeven en de uitkomsten zijn doorgegeven aan de Dopingautoriteit.''

Afwachten

De KNWU is terughoudender in haar reactie op de uitkomsten. Zij zegt een ander onderzoek te willen afwachten voor het met conclusies komt. Namelijk dat van de door de KNWU zelf en NOC*NSF ingestelde onafhankelijke Commissie Anti Doping Aanpak (CADA).

''Immers, deze commissie doet op basis van vertrouwelijke gesprekken met veel (oud-)renners en betrokkenen onderzoek naar de 'dopingcultuur' en de anti-dopingaanpak.''

De verklaringen en uitkomsten van het dopingconvenant zullen ook aan de CADA worden verstrekt. Die verwacht begin juni haar eigen onderzoeksrapportage te presenteren.