SC Veendam verdwijnt definitief uit het betaalde voetbal.

Na jaren van financiële problemen werd de club uit de Jupiler League vorige week failliet verklaard. 

Dinsdag maakte de club bekend dat de reddingsactie die daarop op touw is gezet onvoldoende heeft opgebracht.

SC Veendam had volgens de bewindvoerder 675.000 euro nodig om een beroepsprocedure aan te kunnen tekenen tegen het faillissement.

"Kolonisten, met tranen in onze ogen: Het is niet gelukt. Na 59 jaar geen betaald voetbal meer in Veendam. De Langeleegte huilt", berichtte de club op de officiële Twitterpagina.

 

Actie

Met name oud-speler Henk de Haan had zich de laatste dagen flink ingespannen om geld in te zamelen voor de club.

Hij zette de Stichting Red SC Veendam op, waarmee hij onder meer via sms'jes en een benefietconcert het benodigde bedrag hoopte binnen te halen.

In totaal leverden die acties volgens De Haan samen 190.000 euro op. Een investeerdersgroep rond hoofdsponsor Koos Gjaltema wilde nog eens 200.000 euro bijdragen.

Dat was volgens de club echter bij lange na niet voldoende. De Haan spreekt ondanks het mislukken van de actie van een geweldig bedrag.

Terugstorten

''Ik vind het fantastisch dat mensen zo massaal hieraan hebben meegedragen. Tegelijk moeten we constateren dat het niet genoeg is. Dat is ontzettend jammer. Maar het is niet anders.'' De Haan kondigde aan alle het overgemaakte geld zo snel mogelijk terug te storten.

Veendam had daarnaast ook nog een gat van 400.000 euro op de begroting voor het volgend seizoen. Mede daardoor achtte bewindvoerder Gerard Breuker het niet langer verantwoord om door te gaan.

''Wanneer na zo veel aandacht en publiciteit verreweg geen 675.000 euro op de rekening staat, is er in mijn ogen sprake van onvoldoende financieel draagvlak. Waarbij ik overigens alle lof uitspreek voor de vele inspanningen die heel veel mensen de afgelopen week belangeloos hebben gepleegd.''

Nieuwe stand

Het onherroepelijke faillissement van SC Veendam heeft grote gevolgen voor de stand in de Jupiler League.

Alle resultaten van de Groningers worden nu geschrapt, waardoor Helmond Sport de koppositie overneemt van FC Volendam.

De Brabanders verloren hun enige confrontatie met Veendam dit seizoen. FC Volendam kwam één keer tot winst en verloor eenmaal van de nu failliete club.

De mislukte reddingsoperatie heeft ook grote gevolgen voor MVV, dat van de tweede naar de vierde plaats zakt. De Limburgers wonnen dit seizoen twee keer met 2-0 van Veendam.

Helmond Sport heeft nu 51 punten uit 27 wedstrijden. FC Volendam staat tweede met 48 punten uit 25 duels. De balans van Sparta en MVV is respectievelijk 25-46 en 25-45.