Peter Sagan heeft maandagavond nogmaals zijn excuses aangeboden voor zijn even opmerkelijke als vrijpostige gedrag op het podium na de Ronde van Vlaanderen.

De nummer twee van de Belgische klassieker kneep tijdens de huldiging van winnaar Fabian Cancellara een rondemiss in haar billen. De 23-jarige coureur kon er zelf aanvankelijk wel om lachen, maar al snel kreeg hij een storm van kritiek te verduren.

Via Twitter liet Sagan haastig weten dat het een grapje van hem was geweest. ''Ik wilde de vrouwen op het podium zeker niet beledigen of een gebrek aan respect tonen. Sorry als er mensen aanstoot aan genomen hebben.''

Daarmee kwam Sagan echter niet weg. Het pikante incident bleef ook een dag later de gemoederen in vooral België danig bezighouden. Uiteindelijk bood de boosdoener in het tv-programma Café Corsari nogmaals zijn excuses aan.

''Ik wil mij oprecht verontschuldigen bij Maja voor wat ik zondag op het podium heb gedaan. Want het was fout van mij. Ik beloof in het vervolg met meer respect te handelen'', sprak hij deemoedig. "Ik dacht gewoon niet na op het podium, ik had het nooit moeten doen."

Bekijk de excuses van Sagan:

Bevroren

Rondemiss Maja Leye (25) reageert dinsdag in Het Nieuwsblad op het incident. "Plots voelde ik die hand. Ik zag het niet aankomen omdat ik met mijn rug naar hem stond, maar ik wist onmiddellijk wat er gaande was. Ik stond aan de grond genageld, als bevroren. Wat overkwam me?"

"Zoiets doe je gewoon niet. Eerst was ik mijn kluts kwijt. Daarna schoot de vraag door mijn hoofd: wat moet ik doen?"

"In die paar seconden heb ik de knoop doorgehakt. Ik moest professioneel blijven. Want reageer je, dan maak je het moment nóg groter dan het al is. Vergeet niet dat er miljoenen mensen zaten te kijken."

Leye is binnenkort ook rondemiss in de Brabantse Pijl, een koers die Sagan normaal gesproken rijdt. "Hij zal het nu wel niet meer doen", denkt Leye.