Onder leiding van zijn nieuwe coach Jacco Koops heeft Finnzeiler Pieter-Jan Postma een sterke rentree gemaakt in het internationale circuit.

De Fries, die bij Londen 2012 net buiten het podium viel (vierde), kwam op de eerste dag van het wereldbekertoernooi om de Prinses Sofia Cup voor de kust van Mallorca bij stevige wind als tweede en derde over de finish.

Dat leverde hem de derde plaats op in het tussenklassement, achter de Fransman Jonathan Lobert en de Brit Scott Giles.

Het nieuwe 470-duo Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen neemt na de eerste dag de vierde plaats in. Nicholas Heiner staat zesde in de Laser. Windsurfster Lilian de Geus bezet de derde plaats.

Bij de mannen ontbreekt olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe. Nieuwkomer Kiran Badloe is vierde in het klassement.

Bouwmeester

Marit Bouwmeester moet zonder haar succescoach Mark Littlejohn op weg naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

De zeer ervaren Engelsman heeft na ampel beraad besloten om een andere en ook wat rustige koers te gaan varen in zijn leven.

Met Littlejohn aan haar zijde won de 24-jarige Friezin in de Laser Radial de wereldtitel in 2011. Bouwmeester behaalde onder leiding van de Brit ook zilver bij het WK in 2010 en bij de Olympische Spelen van Londen 2012.

Bouwmeester toonde respect voor de beslissing van Littlejohn, met wie ze in totaal zeven jaar samenwerkte.

''Ik ben Mark heel dankbaar voor hetgeen we samen bereikt hebben. Maar ik zie nu ook kansen om de volgende stap te zetten op weg naar een meer zelfstandige sporter.''

"Ik wil meer de regie over mijn eigen campagne voeren. Ik wil met een aantal verschillende experts uit de laserklasse werken die goed zijn met weinig wind, de condities die we in Rio kunnen verwachten. Deze nieuwe opzet zal in het begin wennen zijn, maar op lange termijn moet ik daar de vruchten van plukken.''

Bouwmeester maakt eind april haar rentree in de internationale vloot bij de wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères. Daarna verschijnt ze aan de start in Medemblik voor de Delta Lloyd Regatta (eind mei). De WK in 2014 in het Spaanse Santander is haar eerste grote doel op haar weg naar Rio.