Simon Gerrans heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen.

De Australiër was de snelste in een kopgroep van zeventien renners, die zich in de rit over 156 kilometer met start en aankomst in Elgoibar los wisten te maken van het peloton.

Gerrans sprintte net iets sneller dan de Slowaak Peter Velits. De Spanjaard Vicioso snelde als derde over de finish.

Pieter Weening, ploeggenoot van Gerrans bij Orica-GreenEdge, was met een tiende plaats de beste Nederlander. Alberto Contador, de Spaanse favoriet voor de eindzege, maakte deel uit van de kopgroep. Hij eindigde als zevende.

De zeventien renners maakten zich los na een valpartij in de slotkilometers van de etappe. De Belg Jurgen Van den Broeck was een van de slachtoffers en liep een beschadigde elleboog op.

Hij finishte op grote achterstand en kan een goede klassering in het eindklassement van de Spaanse rittenkoers vergeten.

Tony Martin smakte eveneens tegen het asfalt. De Duitser vreesde na afloop van de etappe voor een gebroken pols. Doktoren stelden hem gerust in het ziekenhuis. Martin stapt dinsdag waarschijnlijk gewoon op de fiets voor de twee rit.

De Belg Dries Devenyns, eveneens betrokken bij de valpartij, kreeg wel slecht nieuws uit het ziekenhuis. Hij heeft zijn linkerarm gebroken en moest opgeven.