Bauke Mollema gaat maandag niet van start in de Ronde van het Baskenland. De kopman van Blanco Pro Cycling kampt met griepsymptomen, laat de ploeg weten.

Vorig jaar eindigde de Groninger - die in Spanje als kopman op zou treden van Blanco - nog als derde in het eindklassement van de zesdaagse rittenkoers.

De 26-jarige Mollema zou Baskenland rijden als voorbereiding op de klassiekers Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. "Voelde me de afgelopen dagen niet fit. Ben erg moe en veel hoofdpijn, waarschijnlijk een virus onder de leden", zegt Mollema op zijn website.

"Baskenland is een te zware koers om er aan te beginnen als je verre van honderd procent bent. Ontzettend balen dat ik mijn derde plek van vorig jaar niet kan verdedigen. Zeker nu de benen zo goed voelden als afgelopen weken."

"Met het oog op de Waalse klassiekers is het een flinke domper", vervolgt Mollema. "Ik hoop over een paar dagen de training weer op te pakken en me dan met een goede trainingsweek klaar te stomen voor de Amstel Gold Race." De Limburgse heuvelklassieker wordt volgende week zondag verreden.

Voor Blanco gaan Laurens ten Dam, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Juan Manuel Garate, Paul Martens, Lars Petter Nordhaug en David Tanner van start in het Baskenland.