Ajax-trainer Frank de Boer heeft een basisplaats ingeruimd voor Derk Boerrigter. De aanvaller vervangt tegen NEC de licht geblesseerde Christian Poulsen.

Boerrigter is rechtsbuiten. Kolbeinn Sightorsson en Viktor Fisscher assisteren hem in de voorhoede.

Lasse Schöne, die de laatste wedstrijden als rechtsbuiten speelde, zakt een linie en vormt een middenveld met Christian Eriksen en Siem de Jong.

Babel

Ryan Babel begint op de bank. De aanvaller trainde de afgelopen weer mee met de selectie, nadat hij in januari geopereerd werd aan zijn knie.

Op 20 januari kwam Babel in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor het laatst in actie.

Profiteren

Ajax kan profiteren van de resultaten van PSV en Feyenoord. De eerstgenoemde club uit Eindhoven speelde zondagmiddag gelijk tegen Roda JC (2-2). Feyenoord verloor zaterdagavond bij sc Heerenveen (2-0).

Ajax kan drie punten afstand nemen van PSV, dat zondagmiddag wellicht ook nog Vitesse naast zich op de ranglijst moet dulden. Als Ajax NEC verslaat, dan neemt het een voorsprong van vier punten op Feyenoord.

Platje

NEC-trainer Alex Pastoor gunt Melvin Platje weer speeltijd vanaf minuut één. De aanvaller toonde de laatste wedstrijden niet genoeg inzet, maar is weer in genade aangenomen.

De wedstrijd in de Amsterdam Arena begint om 16.30 uur.

Opstellingen

Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; De Jong, Schöne, Eriksen; Boerrigter, Sigthórsson, Fischer. 

NEC: Babos; Will, Cmovs, Van Eijden, Conboy; Van der Velden, Palsson, Stutter, Koolwijk; Rieks, Platje.